Gatz denkt aan meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag: "Het wordt te veel weggelachen"

BELGA
Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft een maand geleden voorgesteld om een sectormeldpunt voor grensoverschrijdend gedrag op te richten. De culturele wereld vroeg tijd om het voorstel te overwegen. Dat verklaarde de Open Vld-minister vandaag in 'De Zevende Dag'. "Het fenomeen wordt veel te veel weggelachen en dat begrijp ik niet", klonk het.

Gatz benadrukte dat hij als voogdijminister niet te oordelen heeft over de beslissing van de VRT om de overeenkomst met Bart De Pauw te beëindigen. "Maar wanneer er gegronde redenen zijn om dat te doen, is het goed dat er een duidelijke beslissing genomen is. Of die niet te drastisch is? Daar moet het gerecht over oordelen. Er mogen in ieder geval geen compromissen over gesloten worden. In een machtsrelatie is een (kleine) toespeling niet onschuldig", aldus Gatz. 

Hij pleitte ook voor meer empathie voor mensen die met grensoverschrijdend gedrag geconfronteerd worden. "Zoiets is onder geen enkel beding toelaatbaar."

"Waarom worden die onvoldoende aangesproken?"
Volgens de minister zijn er in de cultuursector voldoende kanalen om grensoverschrijdend gedrag te melden: nationaal het nummer 1712 en op bedrijfsniveau de preventieadviseur of vertrouwenspersoon. "Maar waarom worden die onvoldoende aangesproken?", vroeg hij zich af. Misschien omdat het slachtoffer zich in een kleine organisatie de vraag stelt wat de gevolgen kunnen zijn van een klacht voor de verdere carrière. 

Daarom denkt hij aan een sectormeldpunt. "Maar we moeten opletten dat we niet over de meldpunten struikelen", klinkt het.
12 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Vladimir De Leeuw

  Ik moet eerlijk zeggen: persoonlijk heb ik van Sven Gatz nog nooit een schuine mop gehoord, of heb ik hem nog nooit een (kleine) toespeling weten maken. Gelukkig maar, anders had ik het onmiddellijk anoniem gemeld op zijn nieuw meldpunt waar ik net niet over struikelde.

 • Jimmy Dierickx

  misschien eens een plan samenstellen voor de rellen in Brussel???

 • Kris Delen

  Omdat de mensen de meldpunten gewoon niet kennen. Bedrijven steken daar geen energie in om dat duidelijk te vermelden en te blijven herhalen.

 • Lilianne Van Neylen

  Zulke onzin, we hebben al van alles wat maar aan de streep moet je het zelf doen: voor verkrachting klacht bij politie ( als ze het mogen noteren van hun chef) en rechtszaak opstarten( als ze niet geseponeerd wordt), pesten op het werk best ander werk zoeken en bij ongewenste sms-jes nummer blokkeren of een ander , privé, gsm nummer aanvragen.

 • Philip Bouve

  Gatz is ook blij dat hij weer veel in het nieuws komt, een echte opportunist