Gaswolk ontsnapt bij Tessenderlo Chemie: geurhinder, norm niet overschreden

Belga
Bij het Seveso-bedrijf Tessenderlo Chemie (TC) in Ham is er woensdagochtend een zoutzuurlek ontstaan waardoor een gaswolk is ontsnapt die richting Oostham en Beringen afdreef.

"Deze ochtend was er een algemene stroompanne bij TC Ham. Die panne ontstond bij ons zusterbedrijf Vynova in Tessenderlo en deed zoutzuur vrijkomen in de vorm van een gaswolk. We hebben meteen de nodige metingen gedaan en daaruit bleek dat de normen niet overschreden waren", aldus Hellen Smeets, communicatieverantwoordelijke van TC.

De brandweer van de zone Zuid-West Limburg rukte met de grote middelen uit naar Ham. Brandweermannen met gaspakken gingen ter plaatse. "We deden ook metingen en nergens was de waarde overschreden. Mensen kunnen een lichte geurhinder ondervinden, maar daarvoor houden ze best ramen en deuren dicht. We volgen de situatie verder op", vertelt kapitein Bert Ceyssens van de brandweer Zuid-West Limburg.

Door het incident gaf de brandweer nv De Scheepvaart het advies om het scheepvaartverkeer op het Albertkanaal tijdelijk stil te leggen. Het scheepvaartverkeer op het Albertkanaal ter hoogte van Ham is vanaf 12.45 uur weer op gang gekomen. Dat maakte Paula Paulmans van nv De Scheepvaart deze namiddag bekend.