Gaslek gedicht in Oudenburg: iedereen mag terug naar huis

Bart Boterman
In Oudenburg werd het centrum volledig ontruimd na een groot gaslek. Ook twee scholen en kinderdagverblijf Oogappeltjes werden ontruimd. Het gemeentelijk rampenplan werd afgekondigd. De perimeter is omstreeks 12.30 uur volledig opgeheven. Alle geëvacueerde personen mogen terug naar huis. Het gaslek is gedicht en het gevaar is geweken. Er zijn geen gewonden gevallen.

Het probleem zat bij een beschadigde lagedrukleiding en het gas ontsnapte door ondergrondse buizen waar ook elektriciteitskabels in liepen. Er werd een gat gemaakt door Infrax om het lek te dichten. In totaal werden 600 personen geëvacueerd onder wie 230 schoolkinderen. Die verbleven in Facq Claeys Verhelst en Ipso Facto.

In eerste instantie werd de school VBS Heilige familie en kinderdagverblijf Oogappeltjes ontruimd. Er was groot ontploffingsgevaar. Ook het centrum van Oudenburg werd volledig ontruimd. 

Sporthal niet meer veilig

De inwoners konden terecht in Cc Ipso Facto, maar de sporthal was niet veilig genoeg meer gezien het ontploffingsgevaar. De tientallen schoolkinderen die er aanwezig waren, werden overgebracht naar het bedrijf Facq - Claeys Verhelst in de Stationsstraat. 

Uittredend burgemeester Peter Velle liet bussen inleggen om de mensen die in Ipso Facto aanwezig waren ook naar Facq over te brengen. De perimeter werd nog verder uitgebreid: ook de Arnoldusschool werd ontruimd.

Ouders werden verwittigd om hun kinderen op te halen en naar huis te brengen. Ook het Rode Kruis was aanwezig en een operationele commandopost (CP-Ops) werd opgestart in de Marktstraat. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ivan Willems

  Inderdaad, dit is verantwoordelijk nemen. Proficiat.

 • Stef Leplae

  Prachtig coördinatie. Kinderen afgehaald in Faq. Dubbelcheck vooraleer ze werden meegegeven. Alvast dikke merci aan al de mensen die zich inzetten. Bravo.

 • chantal bruyneel

  Hopelijk loopt het goed af!Ik duim alvast

 • Philomena Vanderweyen

  Hoop dat alles op een veilige manier opgelost kan worden,gelukkig zijn alle kinderen in veiligheid.

 • Thomas Zwaenepoel

  Chapeau aan de preventieadviseur van de school. Perfecte transparante communicatie naar ons als ouders. Kinderen zijn professioneel en in alle rust geevacueerd