Galant wil debat over intelligente snelheidsaanpassing opstarten

Minister van Mobiliteit Galant.
BELGA Minister van Mobiliteit Galant.
Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) wil het debat starten over de intelligente snelheidsaanpassers (ISA) in auto's. Ze heeft daarvoor een plan uitgedokterd, dat morgen in de Kamer wordt voorgesteld. Galant benadrukt dat ze de technologie niet wil verplichten. "Verkeersveiligheid is en blijft mijn prioriteit. Ik denk dus dat het nodig is alle pistes te onderzoeken en een debat te voeren over het gebruik van nieuwe technologische toepassingen", preciseert de minister.

Onaangepaste snelheid is één van de hoofdoorzaken van ongevallen op onze wegen. Intelligente snelheidsaanpassers ("Intelligent Speed Adaptation") hebben tot doel het voor de bestuurder gemakkelijker te maken de snelheidslimieten te respecteren. Er bestaan drie systemen: een open (of passief) systeem waarbij het overschrijden van de limiet wordt aangegeven, een gesloten systeem waarbij de snelheid automatisch wordt gecorrigeerd en tot slot een halfopen systeem waarbij de bestuurder het kan desactiveren.

Minister Galant wil een dergelijke technologie niet verplichten of een wetgevend initiatief daartoe nemen. "De technologische ontwikkeling op het vlak van intelligente transportsystemen gaat razendsnel, maar we moeten hier goed over nadenken. We moeten dus hierover het politieke debat starten, bijvoorbeeld op het vlak van verantwoordelijkheid", aldus de liberale politica.

Ze verwijst voorts naar lopende studies op Europees vlak en naar projecten waarmee verschillende lidstaten zoals Nederland en Zweden experimenteren. "Ons land mag deze technologische evolutie dus niet missen", zegt Galant. Ze merkt tot slot op dat er nog verschillende technologische en sociale belemmeringen blijven bestaan, terwijl er op het vlak van de psychologische aanvaarding nog werk aan de winkel is.