Galant wil besparingen aangrijpen om spoorbedrijven te hervormen

PHOTO_NEWS
Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) wil de besparingen aangrijpen om de NMBS en Infrabel in de diepte te hervormen. "Er is veel verspilling geweest en we moeten terugkeren naar het gezond verstand en het goed bestuur", zei Galant vandaag op Bel RTL. Binnenkort komt ze met een "moderniseringsplan".

Galant verklaarde dat er bij de spoorbedrijven geen ontslagen komen, maar enkel niet-vervangingen van personeel dat vertrekt. De NMBS beschikt volgens haar over "voldoende mensen" die "beter moeten worden georganiseerd".

Het toekomstige besparingsplan verklaart in elk geval de ontevredenheid door de recente aanpassing van het spooraanbod niet, benadrukt Galant, want "het vervoersplan werd door mijn voorgangers beslist". Volgens de minister moet het globaal openbaar vervoersaanbod beter worden afgestemd om de vastgestelde problemen, zoals bijvoorbeeld door de studenten in Luxemburg.

"Voor hen liggen er 29 minuten te voet tussen het station en de school", haalt Galant aan. "Wat maakt het uit om 50 extra treinen in te voeren. Er zullen altijd 29 minuten tussen de school en het station blijven liggen. Er is dus nood aan complementariteit tussen het vervoersaanbod. Waar de trein stopt, moet er een ander vervoersmiddel zijn, met name bussen".