Galant: "We stoppen niet met het uitreiken van gepersonaliseerde nummerplaten"

Federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant.
PHOTO_NEWS Federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant.
Federaal Mobiliteitsminister Jacqueline Galant (MR) is niet van plan te stoppen met het afleveren van gepersonaliseerde nummerplaten. Dat laat ze weten nadat Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts vandaag in het parlement kritiek uitte op het federale niveau omwille van de straffeloosheid voor wie met een dergelijke nummerplaat rijdt.

Vorige maand bleek dat gepersonaliseerde nummerplaten niet worden herkend door de zogenaamde ANPR-camera's (Automatic Number Plate Recognition). De zaak heeft een hele voorgeschiedenis.

"De federale overheid kondigde bij de invoering aan dat er een breed overleg zou plaatsvinden, maar dat gebeurde niet", aldus Weyts. "Bovendien wees het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) er vóór de invoering al op dat dit probleem zich zou voordoen. Alleen hield men daar absoluut geen rekening mee. AWV werd niet geconsulteerd in dit dossier. Verschillende andere actoren, zoals de politie en Centrex, die ook zouden worden geconsulteerd, maar uiteindelijk niet gehoord werden, hebben spontaan gewezen op mogelijke problemen."

Weyts heeft aan federaal Mobiliteitsminister Jacqueline Galant gevraagd om te stoppen met de gepersonaliseerde nummerplaten uit te reiken. Tot dusver had hij nog geen antwoord gekregen, antwoordde hij vandaag op vragen van Mathias De Clercq (Open Vld), Joris Vandenbroucke (sp.a) en Paul Van Miert (N-VA).

"We zullen ook niet stoppen met de nummerplaten uit te reiken, omdat daarmee het probleem niet wordt opgelost", is te horen bij Galant. Er rijden immers al een paar duizend wagens rond met een dergelijk kenteken, is de redenering. Volgens Galant heeft ook Vlaanderen een verantwoordelijkheid om de software aan te passen zodat de nummerplaten wel kunnen worden herkend.

De N-VA-minister wees er ten slotte nog fijntjes op dat zwart-gele nummerplaten beter leesbaar zouden zijn. "Die combinatie is de meest saillante, rood op wit een van de minst saillante. Het is niet toevallig dat omzeggens al onze buurlanden nummerplaten hebben met geel en zwart", besloot hij.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.
BELGA Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.