GAIA vraagt maatregelen tegen overvolle asielen

UNKNOWN

Er zijn dringend efficiënte maatregelen nodig om het aantal asielhonden en -katten te doen dalen. Dat stellen de dierenrechtenorganisaties GAIA en de Blauwe Wereldketen (BWK) en Animaux en Péril, een van de grootste dierenasielen in ons land, in een persbericht. "Stel alstublieft een globaal actieplan op (...) want de cijfers blijven dramatisch hoog", zo vraagt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch namens de drie organisaties aan minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS).

Het totale aantal verloren en gedumpte honden en katten in asielen lag in 2008 met 68.947 licht hoger dan een jaar eerder. Het aantal honden en katten dat in de asielen geëuthanaseerd werd omdat er nergens plaats voor is, blijft met 16.801 "onaanvaardbaar hoog".

Verplichten
De Raad voor Dierenwelzijn, waarin de organisaties zetelen, adviseert de minister de sterilisatie en castratie van alle nieuw geboren huiskatten wettelijk te verplichten. Dat moet gepaard gaan met maatregelen om het onvruchtbaar maken van huiskatten financieel aantrekkelijker te maken. Verder vraagt de Raad een wettelijke identificatieplicht voor katten, zoals dat reeds voor honden het geval is.

Tot slot zijn volgens de drie organisaties ook bijkomende maatregelen nodig wat betreft de kweek van rashonden. Het aantal rassen en dieren dat een bepaalde kweker mag houden, moet ingeperkt worden. (belga/adv)