GAIA vraagt invoerverbod op paardenvlees na schokkende beelden

gaia.be
Dierenrechtenorganisatie GAIA vraagt een invoerverbod van paardenvlees uit Zuid-Amerika, nadat het schokkende beelden heeft vastgelegd van paarden die in de Zuid-Amerikaanse landen Argentinië en Uruguay zwaar mishandeld worden. De paarden sterven soms zelfs al op weg naar het slachthuis.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Etterende wonden, gebroken ledematen of uitgehongerde dieren, het werd al allemaal vastgelegd op de gevoelige plaat. België importeerde vorig jaar, als tweede grootste afnemer in de EU, 3.585 ton paardenvlees uit de twee landen.

“We hopen dat mensen beseffen dat wanneer ze paardenvlees eten dat vanuit Latijns-Amerika komt, dit mogelijk van zo’n zwaar mishandelde paarden”, zegt GAIA-directeur Ann De Greef. “We hopen dat de Europese commissie eindelijk de grenzen sluit voor paardenvlees afkomstig uit Argentinië, maar ook voor paardenvlees vanuit Uruguay en Canada. We hopen dat de weinige supermarkten die dit vlees nog verkopen, Carrefour en Renmans, er ook mee stoppen.”

De Federatie van het Belgisch Vlees (FEBEV) zegt in een reactie dat ze de beelden ernstig neemt en elke vorm van dierenleed veroordeelt. “We hebben net kennisgenomen van de beelden die door Gaia naar de media verspreid werden. We nemen deze beelden ernstig en zullen ze verder onderzoeken samen met het team van de Katholieke Universiteit Leuven (KUL)”, zegt Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van FEBEV.

De federatie verwijst naar het project Respectful Life, waarbij er inspanningen genomen worden om de situatie in deze landen te verbeteren wat betreft dierenwelzijn. “Respectful Life is een onderzoeksproject en voert geen audits uit. Dat wil zeggen dat de vaststellingen en aanbevelingen van de onderzoekers gebruikt worden om op duurzame wijze structurele oplossingen door te voeren voor dierenwelzijn”, benadrukt Gore.

Onderzoekers van de KUL trekken al sinds 2015 naar de betrokken landen. “Hun bevindingen merken jaar op jaar een verbetering van de omstandigheden naar dierenwelzijn op. Dit staat in schril contrast met de beelden die door Gaia vandaag verspreid werden. We zullen de informatie van beide partijen onderzoeken.”
42 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jos maes

  Ga eens kijken in de bejaarden tehuizen in België . Je gaat dezelfde beelden zien . Niemand die er iets om geeft . Vind het erg voor de minder goed behandelde dieren maar desinformatie praat ook niet alles goed .

 • JAN krommentak

  is hun informatie en zijn hun beelden nu wel correct ?

 • PIETER ROGIERS

  Met extreme, uitzonderlijke en misleidende beelden tracht Gaia stap voor stap haar verborgen agenda te verwezenlijken, namelijk een TOTAALVERBOD op alle gebruik van dieren door de mens, zowel voor onze voeding kledij, sport, vrije tijd, als voor medische proeven. Dit is een extremistische organisatie.

 • rik lagrou

  Niet steeds tijd om kadavers weg doen Niet alle landen hebben zo systeem ook EU worden dieren We zijn hier in 21Eeuw niet wereldwijd NL mogen bio melkkoeien niet buiten anders geen bio garantie zo diervriendelijk Zoek erkend bio melk made BE Soja wat andere kant van wereld natuurbehoud??

 • Cathy Lierde

  Schade dat men paardenvlees eten, dat is een nobel dier.