GAIA verontschuldigt zich bij ‘Poule & Poulette’ en gaat restaurant ondersteunen bij verbetering welzijn kippen

Gaia
GAIA verontschuldigt zich tegenover restaurantketen Poule & Poulette. Dat bevestigt Michel Vandenbosch aan VTM Nieuws. Gisteren haalde de dierenrechtenorganisatie zwaar uit naar ‘het restaurant en beschuldigde hen van consumentenbedrog. Wat blijkt nu? GAIA maakte undercoverbeelden in de verkeerde kippenkwekerij. Toch zal Poule & Poulette in de toekomst met GAIA samenwerken, zeggen beiden in een gezamenlijke mededeling.

GAIA ging filmen in een industriële kippenkwekerij waar de kippen met duizenden op een kleine oppervlakte samenzitten. “Dat zijn niet de kippen die vrolijk buiten lopen te scharrelen, zoals die op de website van ‘Poule & Poulette’ worden afgebeeld”, zei GAIA gisteren. 

Poule & Poulette zegt “als een moederkloek” te waken over de hele voedselketen en belooft “ambachtelijke, gezonde en kakelverse Belgische kip”. GAIA sprak van leugens en consumentenbedrog.

Vergissing

In een reactie liet de restaurantketen met vestigingen in Antwerpen, Brussel, Gent en Mechelen weten dat de beelden die GAIA verspreidde niet bij hun leverancier waren gemaakt. En vandaag moet GAIA hen gelijk geven.  “We hebben met de mensen van Poule & Poulette samengezeten en na zorgvuldige analyse van de beelden moeten we toegeven dat we een vergissing hebben gemaakt”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. 

“In de omgeving van Deinze zijn verschillende gelijkaardige bedrijven dicht bij elkaar. Ons onderzoeksteam heeft zich vergist. En dus bieden we aan Poule & Poulette onze verontschuldigingen aan. Hieruit moeten we lessen trekken en nog meer veiligheidssleutels inbouwen. ”

Geen klacht

‘Poule & Poulette’ betreurt de imagoschade, maar zegt geen klacht in te dienen tegen GAIA. Meer nog, de keten wil met GAIA samenwerken om het dierenwelzijn van hun kippen te verbeteren. GAIA is bereid om de restaurantketen te ondersteunen bij die inspanningen en concrete oplossingen te vinden. Een van de speerpunten is de zogenaamde plofkippen – snelgroeiend ras – te vervangen door trager groeiende rassen, bijvoorbeeld via het Nederlandse label Beter Leven. “Dat is een serieus engagement dat we appreciëren. Zeker als het resultaat is dat de kippen er beter van worden”, aldus Vandenbosch. 

In zijn campagne noemde GAIA de naam van de geviseerde kwekerij niet. “Het is ons erom te doen het hele systeem aan te klagen, niet per se de individuele kwekers”, zegt Vandenbosch. Want uiteindelijk zijn de beelden wel gemaakt. “De door GAIA gefilmde beelden tonen de schrijnende realiteit voor de overgrote meerderheid van de 300 miljoen vleeskippen die jaarlijks in België gehouden worden.”

Volgens Vandenbosch is dat dieronvriendelijke systeem, waarbij kippen heel snel opgekweekt worden en massaal op kleine ruimte leven, eigenlijk gelegaliseerd. “Want de Europese wetgeving is op maat van dat systeem gemaakt”, zegt hij.
33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean West

  Groot lawaai, de zaak in diskrediet brengen en als men verkeerd is gaat men zeggen dat het hen spijt. Ongelooflijk. Gaan ze nu op TV hun miskleun toegeven.

 • Lucien Mertens

  Enkel wie niets doet doet nooit iets verkeerd, gelukkig maar zijn er nog Gaia's om af en toe aan de alarmbel te trekken, het gesol met dieren zou anders nog vele malen erger zijn. Daar hoeft men geen kippenboutje minder om te eten.

 • Christine Laevers

  In elk geval is het geen mooi plaatje. Plofkippen van 6 wekend oud ... bij mij zijn ze een week van de kloek af. Slachten doe ik pas vanaf 6 maanden. Zoveel dieren opeengepakt ... dat is vragen om ziekte!

 • Chris Deckers

  Bijzonder zwak van gaia en nog zwakker van het beschadigde bedrijf: het is niet normaal dat je een belager van uw bedrijf respecteert en daarmee aan tafel gaat. Eerst dient gaia te bloeden en daarna kun je nog kijken of je ze aan tafel tot toekomstige redelijkheid kunt overtuigen. Een echte kaakslag voor vele bedrijven, toegediend door een "collega-bedrijf". Jammer.

 • Paul Philippaerts

  Zijn die van gaia dan niet eens bekwaam om een adres te noteren. Ketelstraat nummer deksel dat kan toch niet zo moeilijk zijn. Mensen geloof heel dat wereldje niet en eet zo weinig mogelijk vlees. Het zal uw gezondheid zeer ten goed komen.