Gaia opgetogen met sluiting veemarkt Anderlecht

(Foto Gaia)
UNKNOWN (Foto Gaia)

De dierenrechtenorganisaties Gaia en Animaux en Péril zijn opgetogen met de aankondiging dat de veemarkt in Anderlecht wordt gesloten. In 2000 draaiden de organisaties beelden op de veemarkt die tot een proces leidden tegen zeven veehandelaars. Die werden later vrijgesproken. Vanochtend raakte bekend dat de veemarkt van Anderlecht eind dit jaar de deuren sluit. De hallen uit 1890 blijven overeind, net als het slachthuis en de 'Kelders van Cureghem', maar vee en paarden worden er vanaf nieuwjaar niet meer verkocht.

Tussenstation
"Dat er vanaf volgend jaar enkel nog dieren worden aangevoerd om ter plaatse te worden geslacht zonder overbodig tussenstation, is een serieuze verbetering voor het dierenwelzijn", stelt Gaia. De organisatie hoopt dat het om een trend gaat en dat er nog meer veemarkten zullen sluiten.

2000
In 2000 toonden de organisaties aan dat er dieren werden mishandeld op de markt. De rechter in Brussel sprak de veehandelaars vrij. Het hof van beroep in Luik en Bergen veroordeelde later wél dierenhandelaars voor gelijkaardige mishandelingen. (belga/lpb)