Gaia laakt 'dierenbeulen' op jaarmarkt St-Lievens-Houtem

UNKNOWN
Tien drijvers en runder- en paardenhandelaars hebben zich tijdens de tweedaagse veejaarmarkt van Sint-Lievens-Houtem, vorige donderdag en vrijdag, schuldig gemaakt aan dierenmishandeling. Dat hebben waarnemers van dierenrechtenorganisaties Gaia en BLID vastgesteld.

"Onnodig geweld, extreem hard slaan met de stok op de rug en in het gezicht van dieren, steken en schoppen in de buik en de flanken, vuistslagen, extreem en onnodig staartwringen" was volgens de waarnemers schering en inslag. "Bovendien maakte de aanwezigheid van politie en dierenartsen nauwelijks indruk op de geweldplegers", zegt Michel Vandenbosch van Gaia.

Namen noemen
De dierenrechtenorganisaties noemen ook namen. Zo worden de veehandelaars De Bruycker en helpers, Corijn en drijver en Brusselmans genoemd. Paardenhandelaars De Taey, Van Pollaert, Van Aken, Leonidas en De Vischer worden wreedheden als stampen, stok- en zweepslagen aangewreven. Enkele onder hen ondertekenden volgens Vandenbosch zelfs het gemeenteprotocol om de regels over dierenwelzijn strikt na te leven.

Onderverhuring
Ook vestigt Vanden Bossche de aandacht op paardenhandelaar Reyniers, die uitgesloten werd op de markt wegens wandaden vorig jaar, maar toch aanwezig was via een onderverhuurde stand. "Het marktreglement verbiedt onderverhuren. Zij die zich eraan schuldig maken moeten uitgesloten worden", aldus Vandenbosch.

Gaia bracht enkele jaren geleden ook al schokkende beelden over dierenmishandelingen op de veemarkten van Anderlecht en Ciney aan het licht, wat een storm van protest in binnen- en buitenland veroorzaakte. (belga/eb)