Gaia eist actieplan tegen overvolle dierenasielen

UNKNOWN

Dierenrechtenorganisaties Gaia en Animaux en Péril eisen een actieplan van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx om tot een vermindering te komen van het aantal honden en katten in asielen. Zo reageren de organisaties op het feit dat vorig jaar bijna 70.000 katten en honden in dierenasielen werden opgevangen.

"Geen halve maatregelen"
"Wij nemen geen genoegen met halve maatregelen. Minister Onkelinx moet dringend een globaal actieplan met concrete termijndoelstellingen opstellen om tot een drastische vermindering te komen van het nog steeds dramatisch hoge aantal in asielen gedumpte en noodgedwongen gedode honden en katten", onderstrepen Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch en Véronique Goethals, voorzitster van Animaux en Péril.

"Invoer aan banden leggen"
Een van de concrete maatregelen is volgens de dierenrechtenorganisaties om hondenscholen te onderwerpen aan erkenningsvoorwaarden. "Maar vooral de invoer van puppy's uit Oost-Europa moet aan banden worden gelegd en de kweek van honden in eigen land moet absoluut gesaneerd worden", stellen Gaia en Animaux en Péril.

Meer inspanningen
Volgens de organisaties zijn er ook meer inspanningen nodig om de identificatieplicht voor honden te doen naleven. Uit controles blijkt dat ongeveer 80 procent van de honden geïdentificeerd en geregistreerd zijn in de centrale databank van de Belgische Vereniging voor de Identificatie en Registratie van honden. Via de verplichte chip of tatoeage kunnen dierenasielen de eigenaars van honden sneller opsporen. (belga/svm)