Gaia betoogt tegen dolfijnenjacht

Dierenrechtenorganisaties Gaia en Animaux en Péril hebben voor de Japanse ambassade in Brussel betoogd tegen de jacht op dolfijnen voor het Japanse kustdorp Taji. Een bad vol (kunst)bloed symboliseerde "het bloedbad dat Japanse vissers met de steun van de Japanse overheid momenteel aanrichten".

"Met cirkelzagen"
De traditionele dolfijnenvangst gebeurt in de baai van Taji, ten zuiden van het eiland Honshu tussen oktober en maart. De Japanse vissers drijven de dolfijnen naar de ondiepe baaien, waar ze "met lange messen en zelfs cirkelzagen afgeslacht worden", aldus Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch.

"Bloedbad moet stoppen"
"We willen twee dingen aanklagen. Ten eerste moet dit bloedbad ophouden. Men kan dieren niet zo behandelen, dat is ronduit schandalig. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen vrouwelijke of mannelijke dolfijnen, kleine of grote", zegt Vandenbosch.

Te veel kwik
"Het wreedste in deze zaak is dat het bewezen is dat het dolfijnvlees veel te veel kwik bevat, ten gevolge van de vervuiling van het water. De Japanse regering heeft de jacht op dolfijnen trouwens een maand vervroegd en heeft de quota verhoogd. De regering ondersteunt dus een barbaarse visvangst en brengt de gezondheid van haar burgers in gevaar." Het vlees dat zo gevangen werd, wordt voorgeschoteld in restaurants en scholen en verkocht in supermarkten. Dit dolfijnvlees bevat volgens een onderzoek 87 keer de toegestane hoeveelheid kwik.

"Dolfinaria medeplichtig"
Gaia klaagt ook de "medeplichtigheid" van dolfinaria over de hele wereld aan, die ter plaatse komen "inkopen doen" en de zeezoogdieren vangen of laten vangen. "Het is een schande dat dolfinaria zonder scrupules de gruwelijke jacht op die manier mee in stand houden", zegt Ann De Greef, Gaia-directeur.

Gaia en Animaux en Péril overhandigden een ingelijste foto van de dolfijnenslachting aan twee attachés van de Japanse ambassade. Zij zouden de foto bezorgen aan de Japanse ambassadeur in Belgiê, Azusa Hayashi. Michel Vandenbosch en Ann De Greef hadden een kort onderhoud met de attachés omtrent de actie. De ambassade van Japan gaf geen verdere toelichting. (belga/eb)