Ga eens spotgoedkoop dineren bij topchef: stormloop op reservaties voor ‘Jong Keukengeweld’

Jong Keukengeweld ‘keert tevreden terug’

Jonas Haegeman, en zijn zus Laurence nemen met hun restaurant ‘De Vijf Seizoenen' deel aan Jong Keukengeweld.
Joel Hoylaerts / Photonews Jonas Haegeman, en zijn zus Laurence nemen met hun restaurant ‘De Vijf Seizoenen' deel aan Jong Keukengeweld.
De tiende editie van ‘Jong Keukengeweld’, waarbij jongeren aan een erg scherpe prijs culinair kunnen genieten, nam een vliegende start. In vier uur tijd waren 25 van de 63 deelnemende restaurants helemaal uitverkocht. Toerisme Vlaanderen wil met de formule jongeren warm maken voor gastronomie. En dat werpt zijn vruchten af. “Vaak zien we jongeren terugkeren om met de ouders bijvoorbeeld hun verjaardag te vieren”, zegt Lode De Roover van Fleur de Lin in Zele.

Voor 49 of 59 euro worden jongeren tot 30 jaar bij (vrijwel) even jonge topchefs in de watten gelegd. De restaurants die deelnemen, hebben overigens allemaal een Michelin-ster of minstens 15/20 in Gault&Millau.

Om 8 uur vanmorgen gingen de reservatielijnen voor ‘Jong Keukengeweld’ open en in amper vier uur tijd waren 25 van de 63 restaurants volledig uitverkocht. In theorie zijn er 32.000 couverts, maar in de praktijk zijn het er minder omdat niet alle tafels maximaal worden ingevuld. 

Traktatie 

“Ook ik wou graag een plaatsje bemachtigen en had mijn wekker om 7 uur gezet”, zegt studente Geneeskunde Marieke Verhaeghe (20) uit Aalter. “Jammer genoeg had ik me overslapen. Gelukkig kon ik in de namiddag nog een plaatsje reserveren bij Volta in Gent, mijn favoriete restaurant. De plekjes voor het diner waren al volzet, daarom heb ik voor de lunch gekozen. Ik ga af en toe wel eens chiquer eten met mijn lief en ik houd ook van een glaasje wijn. Meestal trakteert hij, maar nu het voor een schappelijke prijs kan, is het mijn beurt om hem eens te verrassen.”

“Tomorrowland" 

Lode De Roover van Fleur de Lin uit Zele is grote fan van het concept. “Ik ben al voor de vierde keer gekozen en het concept wordt steeds groter. Het lijkt wel Tomorrowland. Wanneer de lijnen open gaan, wil iedereen meteen reserveren. Pas op, ik stel maar een deel van de plaatsjes van mijn restaurant ter beschikking, want mijn trouwe klanten hebben ook in de maand maart recht op een reservatie. Ik schat dat er ongeveer 500 jongeren komen eten in het kader van ‘Jong Keukengeweld’. 

(Lees verder onder de foto)

Lode De Roover aan het werk in de keuken van zijn zaak Fleur de Lin.
Foto Geert De Rycke Lode De Roover aan het werk in de keuken van zijn zaak Fleur de Lin.

Dat zijn klanten die nog niet het budget hebben om op restaurant te gaan, maar met deze scherpe prijzen dat nu wel kunnen doen. Normaal kost het menu 85 euro, nu betalen ze 59 euro en worden ze op exact dezelfde manier in de watten gelegd als de andere klanten. Winst maak je daar niet op, maar het is een mooi visitekaartje. En ik vermoed dat die jongeren het een fijne ervaring vinden, want vaak zie ik ze wel eens terugkeren om een verjaardag te vieren met hun ouders.”

Kortom, de deelnemende jongeren keren tevreden terug. En dat is het ook het doel van Toerisme Vlaanderen: jongeren goesting doen krijgen in gastronomie. 
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido vermeyen

  Tja kookkunst...ik schiet altijd in een lach als die met een 'finiching tutch ' een blaadje sla zorgvulgig op een bord leggen of een streepje mayo of saus ....en dat koost geld, hoe bekender die kok, hoe duurder die 'garnering'...mij niet gezien, zelf in de keuken verdorie.

 • Geert Landsman

  No way dat ik ga eten voor 50 euro per persoon, goed gek. Geen enkele maaltijd is dat waard. Vroeger eens gedaan, 6 gangen, had nog honger toen ik buiten kwam. Belachelijke lieden kunnen niet eens een normale goedkope lekkere maaltijd voorzetten. Mijn oma kookte beter dan alles wat die clowns me ooit hebben kunnen geven. Niet voor niks zijn maaltijden uit grootmoeders keuken al eeuwen lekker!

 • Jos Fruru

  Sterrenchefs zijn gewoon pure geldklopperij. De ingredienten die ze kopen komen van dezelfde supermarkt waar wij allen onze inkopen gaan doen. En de gas en elektriciteit kosten bij hun evenveel als bij ons. Wat is dan de "toegevoegde waarde" die de prijs van een maaltijd naar 70 of 80 euro brengt? Hun kookkunst ? hahaha

 • Gerd Van nieuwenhove

  Bij ons in het bedrijfsrestaurant betaal ik met maaltijdcheques - uitgevonden door slimmerikken - en heb een 3 gangen maaltijd . Je eet zoveel je wilt en elke dag wat anders . Ik leg wat bij en de rest betaalt de firma ... Een stuk goodkoper dan bij de tochefs ?

 • willems michel

  Onder de 30 jaar en 49 of 59 euro spenderen om op restaurant te gaan, hopelijk niet alle weken. Maar voor die prijs kunnen sterrenchefs er dus aan uit. De dag erna worden het terug afzetters voor iemand van 31 jaar.