Frieten, massages en extra loon voor wie maandag wél werkt

THINKSTOCK
Ondernemersorganisaties en bedrijven halen maandag alles uit de kast om werknemers die niet staken te verwennen. Unizo stuurt twee wafelkramen, een frietkraam en zelfs een masseurs uit. "Naar bedrijven waar iedereen komt werken", klinkt het vandaag in Het Nieuwsblad. "Die mensen verdienen dat."

Op het industrieterrein van Londerzeel organiseert eventbureau TMAB een barbecue voor zo'n 180 man. "Gewoon, om het gezellig te houden op de stakingsdag", zegt Ilse Van den Berghe. Het was eigenlijk enkel de bedoeling om te barbecuen voor de negen werknemers van TMAB zelf. Maar het eventbureau stuurde de naburige bedrijven ook een uitnodiging en nu zitten ze al aan 180 inschrijvingen.

Flessen champagne
Het idee om werknemers die wél op post blijven in de bloemetjes te zetten, komt van Willy Naessens. Op de provinciale stakingsdag, maandag 1 december, trok hij zijn wijnkelder open. "Uit dankbaarheid", zegt de ondernemer. "Dat zijn de échte [werknemers] en die moeten we koesteren." Of Naessens opnieuw zijn flessen champagne bovenhaalt maandag, is niet bekend.

Hutsepot
Naessens heeft alvast het pad geëffend en andere bedrijven volgen zijn voorbeeld. Hoewel het niet altijd met dure flessen champagne moet gebeuren. Dat bewijst Joost Dendooven, schooldirecteur van de De Mozaïek in Brugge. Hij maakt maandag hutsepot voor de leerkrachten die in de klas staan.

VIER

De échte werknemers moeten we koesteren

Willy Naessens

Vier uur extra loon
Hutsepot, een fles champagne of een massage van Unizo. Niet slecht. Maar het meest vrijgevige initiatief komt uit Waregem. Vorkheftruckbedrijf Thermote & Vanhalst laat veldbedden installeren. Wie er zondag overnacht, krijgt vier uur extra loon tegen 200 procent, twee drankjes én een ontbijt. Het bedrijf wil voorkomen dat werknemers die willen werken, worden verhinderd door blokkades.