Frietchinees is Vlaamse Woord van het Jaar

Frietchinees is het 'Vlaamse Woord van het Jaar 2012'. Het woord voor een Aziatische frituurhouder is de opvolger van onder meer stoeproken en tentsletje. Dat hebben de organisatoren Van Dale Uitgevers vanochtend bekendgemaakt. Frietchinees haalde 36 procent van de stemmen. Ruim 22.000 mensen brachten hun stem uit. De top drie bestond verder uit respectievelijk miserietaks en anticoalitie. De verkiezing 'Woord van het Jaar' telt ook enkele subcategorieën, die woorden bevatten die door het publiek ingezonden werden.

In de subcategorie Jongerentaal werd 'yolo' woord van het jaar. Yolo is de afkorting van het Engelse You only live once en wordt gebruikt als excuus als jongeren iets leuks gaan doen, bijvoorbeeld als ze uitgaan in plaats van huiswerk te maken. In de subcategorie Lifestyle haalde het woord 'wrijftelefoon' het, een telefoon met een touchscreen. 'Gangnamstijl' werd het woord van het jaar in de categorie Sport/amusement. Dat woord verwijst naar een dansstijl waarbij men een ruiter imiteert en komt van de hit Gangnam style van de Koreaanse hiphopartiest PSY.

Economie en politiek
In de categorie Economie schopte 'sjoemelstroom' het tot woord van het jaar. Sjoemelstroom duidt op elektriciteit die door energiebedrijven als groene stroom wordt aangeboden, maar in feite grijze stroom is die vergroend is door de aankoop van duurzaamheidscertificaten. 'Foefelakkoord' werd ten slotte verkozen in de categorie Politiek. Een foefelakkoord is een akkoord tussen werkgevers en vakbonden om geen sociale verkiezingen te organiseren.

Nederland
De 'Woord van het Jaar'-verkiezing van Van Dale wordt sinds 2007 georganiseerd in het hele Nederlandse taalgebied. Sinds 2010 bestaat er een afzonderlijke Nederlandse en Vlaamse verkiezing. Vorig jaar haalde stoeproken het in Vlaanderen van onder andere frietrevolutie en heen-en-weerkind. Project X-feest is het favoriete nieuwe woord van dit jaar in Nederland. Een project X-feest is een feest dat enorm uit de hand loopt omdat er veel gasten komen die via sociale media zijn uitgenodigd.

Nominaties
De nominaties voor het 'Woord van het Jaar' werden door Van Dale zelf bepaald. De genomineerde woorden in de subcategorieën werden gekozen door het Vlaamse publiek. De Woord van het Jaarverkiezing werd in voorgaande jaren in Vlaanderen gewonnen door de woorden stoeproken (2011), tentsletje (2010), ontvrienden (2009), swaffelen (2008) en bokitoproof (2007).

Kinderwoord
In navolging van de verkiezing van het Woord van het Jaar ging Ketnet de voorbije weken samen met Van Dale voor het tweede jaar op rij ook op zoek naar het 'Kinderwoord van het Jaar'. Dat is 'Kingsize' geworden. 'Kingsize' is een bestaand woord en betekent 'heel groot', maar in het kindertaalgebruik in Vlaanderen heeft het een extra betekenis gekregen: 'super, geweldig, fantastisch'. Andere genomineerde woorden waren 'chillaxen' (een combinatie van chillen en relaxen), 'chips' (een vloek: in plaats van 'shit'), 'i-les' (een les met de i-pad), en 'jufferen' (met je vinger in de lucht de aandacht van de juf vragen).