Freya Van den Bossche (sp.a) roept PS op: “Zeg niet a priori ‘non’ tegen N-VA”

Photo News
Sp.a zit niet “vastgeklikt” aan de PS. Dat zei Vlaams parlementslid Freya Van den Bossche in De Ochtend op Radio 1. Ze lanceerde er een oproep richting de Franstalige socialisten om niet a priori “non” te zeggen tegen N-VA. “Je weet niet tot wat N-VA bereid is. Ik vind dat je de moeite moet doen om te luisteren en te spreken”, aldus Van den Bossche.

“Elke dag brengt een nieuw scenario” in de federale regeringsvorming, stelt de socialistische politica vast. Maar “zolang N-VA mee aan boord wordt gehouden door CD&V, is een Vivaldi-coalitie onmogelijk. Zolang de PS een veto aanhoudt tegen N-VA, is het alternatief ook onmogelijk”. Van den Bossche geeft toe dat de ene coalitie haar voorkeur eerder wegdraagt dan de andere, maar dat sp.a altijd bereid is te praten op basis van de inhoud die op tafel ligt.

Haar partij bleef in de onderhandelingen de voorbije maanden veeleer in de luwte. De Vlaamse en Franstalige socialisten kwamen immers steevast als één familie in beeld en de druk lag ook niet meteen bij hen. Toch zijn sp.a en PS niet met elkaar getrouwd, liet partijkopstuk Van den Bossche vanochtend verstaan.

“Wij zijn niet vastgeklikt aan de PS. Wij zijn niet één partij. Er zijn overeenkomsten, maar ook verschillen. De verstandhouding is wel oké tussen de mensen, al zijn de standpunten niet altijd dezelfde”, luidde het. Van den Bossche merkt daarbij opvallend genoeg op dat de PS eerder al in een regering is gestapt zonder sp.a. Dat was het geval van bij de start van de regering Leterme I in 2007 tot de val van Leterme II in 2010.

Ze vindt het ook jammer dat de PS een meerderheid met N-VA per definitie uitsluit. Van den Bossche verwijst naar de uitspraken van partijvoorzitter Bart De Wever over de verhoging van de pensioenen - intussen bekend als de “uitgestoken hand” richting socialisten. “Je weet niet tot wat N-VA bereid is. Ik vind dat je de moeite moet doen om te luisteren en te spreken”. Als blijkt dat het resultaat onder de lat is, dan moet je er dan kunnen uitstappen of proberen te onderhandelen, stelde ze.
77 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Ooijen

  Jan Boden, het is nochtans erg eenvoudig om de feiten even op te zoeken en te zien dat VLD (nu OpenVLD) verantwoordelijk is voor 75% van alle GSC's. Die eiste bij stemming in het parlement om ook GSC's toe te kennen aan panelenboeren, bedrijven en biomassacentrales. Mag ik u er tevens aan herinneren dat die Turteltaks onwettig was?

 • Jan Boden

  Neen Gino, de liberalen en met name Turtelboom moesten de put vullen die Freya had achtergelaten.

 • Gino Denil

  Het is onjuist dat Freya de werkmens heeft doen opdraaien voor de elektriciteit van de rijken. Dat hebben de liberalen achteraf gedaan. Het enige wat Freya gerealiseerd had is de verplichting om de huurprijs te vermelden op een huuraankondiging. Zonder overigens enige afdwingbaarheid en controle. Haar oplossing om iets te doen aan te dure huurwoningen.

 • Alain Bibendum

  Mag ik wel eraan herinneren dat de NVA belooft heeft (in de regeerakkoord 2014): -Een oplossing voor de ARCO cooperanten -Een begroting in evenwicht tegen 2019 Een pensioen van 1500 EUR is OOK een eis van VB

 • andre van de wege

  moei je daar niet mee. wij moet van geen nva weten.