Freya Piryns hard voor eigen partij: "Bij Groen zitten te veel mensen die allemaal hetzelfde zijn”

Freya Piryns.
Laenen Freya Piryns.
Volgens Freya Piryns, die net niet verkozen geraakte op de Kamerlijst van Groen, heeft haar partij een slechte campagne gevoerd en gedroegen de groenen zich te arrogant. “Het was niet goed. We bleven ver onder de verwachtingen. Als het nu niet lukt, wanneer dan wel?”, zegt ze in een interview in De Morgen.

Volgens Piryns gingen te veel mensen bij haar partij er al van uit dat “het binnen was”. “We waanden ons zegezeker en werden arrogant. Dat hebben we ook uitgestraald. Vanaf dan is het fout gegaan. De partij heeft te veel gedacht dat iedereen door de urgentie van het klimaatthema wel mee zou zijn.”

De kwestie van de salariswagens bleef heel de campagne lang sluimeren, bijvoorbeeld, en Groen slaagde er niet in duidelijkheid te scheppen, waardoor anderen de partij continu in de hoek bleven duwen. Een fout, denkt Piryns. “Tijdens de campagne leken we vooral te vertellen wat de mensen gingen verliezen, omdat anders het klimaat naar de kloten zou gaan. Omdat we onze verantwoordelijkheid moesten opnemen. Maar zo werkt het niet.”

Volgens Piryns zitten er bij Groen “te veel mensen die allemaal hetzelfde zijn”. “Ze hebben dezelfde achtergrond, hetzelfde referentiekader, denken op dezelfde manier. Zo vergeten we soms dat er ook andere mensen zijn, buiten die bubbel. Maar ook die moeten we bereiken en bij elkaar brengen.”

Piryns greep zondag ondanks een goede persoonlijke score net naast een Kamerzetel in de provincie Antwerpen. De Antwerpse liet zich de laatste week van de campagne nog opmerken met een filmpje, samen met haar partner Willem-Frederik Schiltz, die parlementslid is voor Open Vld. De twee riepen op om met respect voor elkaar campagne te voeren. Schiltz raakte wel herverkozen.
67 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dieter Detrem

  Nagel op de kop, de arrogantie straalt er van af, ook in hun antwoorden aan mensen met vragen die misschien niet honderd procent, maar toch gedeeltelijk akkoord gaan met hun programma, en waarvan de afwijking verwaarloosbaar is als je het eens vanuit een ander perspectief bekijkt. Door hun gebrek aan openheid zijn ze veel stemmers verloren, inclusief mij.

 • Wouter Beyen

  toch zal het programma van groen ooit realiteit zijn: betonstop, geleidelijk minder bebouwing in open ruimte, meer lage emissiezones, mobiliteitsbudget voor iedereen ipv de salariswagen (een legale manier om belastingen te ontduiken die vooral de meest vergoede werknemers krijgen, het beter hebben en dan nog durven klagen dat je iets zal verliezen en iemand die veel minder heeft iets zal winnen is zielig!)

 • Dirk Demulder

  Proficiat mevrouw Piryns met uw eerlijke en moedige analyse!

 • Frank Deridder

  Ze heeft gelijk. De arrogante houding van de partijtop was onaanvaardbaar voor mij

 • isabel da silva

  Mevrouw Piryns heeft zeker geen ongelijk met haar analyse . De partijtop zal het nu wel op rancune om het verlies van haar plaats steken . Dat zal de theorie dan nog eens extra bewijzen . Het was om te wenen om te zien dat Groen zich wentelde in de winst van Ecolo . Nu zullen ze door hun zogenaamde Waalse vrienden altijd als onderdeurtjes beschouwd worden . Tijd voor een Vlexit .