Freilich: “Vlaams Belang moet leden met nazi-sympathieën uit de partij zetten”

BELGA
De Joodse N-VA-kandidaat Michael Freilich, onlangs verkozen als Kamerlid, vraagt in een reactie aan Vlaams Belang en partijvoorzitter Tom Van Grieken dat ze de collaboratie veroordelen en dat wie dat weigert uit de partij wordt gezet.

Een gemeenteraadslid van Vlaams Belang in Stabroek kwam onlangs in het oog van de storm door likes en positieve commentaar bij marsliederen en propagandamuziek die de Waffen-SS en de collaboratie verheerlijken.

Zelf zegt het VB-raadslid dat hij graag marsmuziek hoort en dat zijn commentaar van vijf jaar geleden dateert. Vlaams Belang stelt dat het de zaak heeft bekeken en contact heeft gehad met de man, maar dat de feiten van voor zijn tijd als raadslid dateren en dat hij er zich nu van distantieert.

Voor kersvers N-VA-Kamerlid Michael Freilich gaat om het laatste in een reeks van incidenten en neemt Vlaams Belang de feiten niet voldoende ernstig door leden met nazi-sympathieën niet uit de partij te zetten en slechts (eventueel) intern te sanctioneren. "Partijleden die nostalgisch doen over de SS, openlijk nazi-sympathieën betuigen of veroordeeld werden wegens het minimaliseren van de Holocaust: dat kan toch niet door de beugel", stelt hij.

Freilich richt zich in een open brief aan VB-voorzitter Tom Van Grieken. "Het wordt de hoogste tijd dat zowel u als uw partij klare wijn schenken ten aanzien van bepaalde gebeurtenissen en personen uit het verleden", zegt hij onder meer. "Het minimum wat we verwachten van een partij die zichzelf salonfähig noemt, is een duidelijke veroordeling van de collaboratie én de verwijdering uit uw partij van alle leden die dit niet aanvaarden. Vlaanderen in het algemeen én de joodse gemeenschap in het bijzonder verwachten niet alleen mooie woorden, maar liefst ook daden." 
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • magda de munck

  Hoeveel VN resoluties heeft Israël al niet nageleefd, Mr Freilich?

 • Geert Teirlinck

  Uit elke partij zou ik denken, nee?

 • Moreau Reimonf

  Waar ons recht van vrije mening. Zo kun je nieteer spreken van een vrije mening

 • Conny Van den Bosch

  Beste Meneer Freilich, kan U me eens vertellen hoeveel mensen er dit jaar zijn vermoord door leden van het Vlaams Belang? Geen enkele. Kan U me dan nu eens zeggen hoeveel Palestijnen er dit jaar al zijn vermoord door Uw volk? Dit is het antwoord: op 5 maanden tijd al bijna 2000. En als U dan toch ver in de tijd terug wil, hebben jullie niet Jezus verraden aan de Romeinen?Jullie collaboreerden met de Romeinen.

 • Cecarine De Smet

  Eerst in eigen boezem kijken.....en als er.niks op te merken valt van degene die je vertegenwoordigt mag je logisch gezien pas kritiek geven op.iemand anders. Maar zijn jullie zeker dat er niet hetzelfde kan gezegd worden?