Freddy Thielemans neemt ontslag: een overzicht

Burgemeester Freddy Thielemans
BELGA Burgemeester Freddy Thielemans
Freddy Thielemans (69) heeft er een lange carrière opzitten in de Brusselse politiek. Vandaag zal hij op de gemeenteraad officieel aankondigen dat hij de sjerp van burgemeester van de hoofdstad doorgeeft aan Yvan Mayeur. Thielemans is burgemeester sinds 2000.

Geboren in Laken op 11 september 1944, kreeg Thielemans een op het onderwijs gerichte vorming: hij behaalde een graduaat in de handelswetenschappen en een aggregaat voor het lager secundair onderwijs in de Germaanse talen. Daardoor spreekt hij naast Frans en Nederlands ook Engels en Duits. Hij is ook het Spaans machtig.

Zijn socialistische grootvader Georges, die 49 jaar lang Brussels gemeenteraadslid was, wijdde hem in het marxisme in. Tijdens zijn adolescentie kwam Freddy Thielemans dan ook bij de Communistische Jongeren terecht, al liet hij de dogma's snel voor wat ze waren. Van 26 februari 1973 tot 1 september 1976 was hij gedetacheerd bij de Jongsocialisten, die hij vertegenwoordigde bij tal van internationale organisaties.

Zo werkte hij in die periode onder meer als deskundige bij het Europees Fonds voor de Jeugd (ondergebracht bij het Europees Parlement in Straatsburg). Hij werd eveneens secretaris bij de EUSY (de Europese tak van de Internationale Unie van Socialistische Jongeren) en bij de Unie van Socialistische Jongeren van het Europa van de Negen.

Op 1 september 1976 ging Thielemans weer aan de slag in het onderwijs, maar op 8 maart 1983 werd hij kabinetschef van de toenmalige Brusselse burgemeester Hervé Brouhon (PS). Ondertussen was hij ook verkozen tot voorzitter van de PS-afdeling van Brussel-Stad.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 1988 werd hij schepen voor Schone Kunsten, hoewel hij amper 517 voorkeurstemmen haalde. Eind 1993 kreeg hij er de bevoegdheid Onderwijs bij.

In maart 1994 raakte burgemeester Demaret (PSC) politiek geïsoleerd na een interview in 'Le Soir Illustré'. Hij haalde daarin uit naar de advocatuur en de magistratuur en verklaarde geen problemen te hebben met fiscale fraude. Drie dagen later nam Demaret ontslag en barstte de strijd rond de burgemeesterssjerp van de Europese hoofdstad los. Thielemans wierp zich op als waarnemend burgemeester en baseerde zich daarvoor op een bestuursakkoord. Maar de eerste schepen en Vlaming Fernand Lefère (CVP) noemde zich ook waarnemend burgemeester, op grond van de gemeentewet. Na heel wat gehakketak werd de zaak bijgelegd en op 28 april legde Thielemans de eed af als burgemeester.

Toen men hem kort voor zijn eedaflegging in een interview vroeg wie hij is, "een Brussels ketje, een diplomaat, een man met veel ambities, een bon vivant of een cultuurfanaat", antwoordde hij: "Allemaal". Het tekent Thielemans ten voeten uit.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 1994 werd Thielemans eerste schepen en schepen van Onderwijs van Brussel. Van 1995 tot 2001 was hij tevens voorzitter van de vzw Atomium. In 1999 werd hij ook nog Europarlementslid.

Maar die functie liet hij vallen toen hij na de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 opnieuw burgemeester van de stad Brussel kon worden, ten koste van de liberaal François-Xavier de Donnea, die sinds 1995 de sjerp droeg. Hij combineerde dit oorspronkelijk met de bevoegdheid Onderwijs, maar in maart 2002 ruilde hij Onderwijs in voor Financiën.

Als burgemeester zorgde Thielemans er onder andere voor dat er 's zomers een strand werd aangelegd in het centrum van de stad, op de kaaien aan het Saincteletteplein.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 kan Thielemans aanblijven als burgemeester. De PS-cdH-Ecolo-coalitie van zijn eerste mandaat laat hij los door de groenen naar de oppositiebanken te verwijzen. Ook de verkiezingen van 2012 houden Thielemans op de burgemeestersstoel. De huidige coalitie in de hoofdstad is er een van PS en MR.

Critici van Thielemans zeggen dat hij de gemeenteraad op een autoritaire manier bejegent. Vriend en vijand geeft toe dat de man zich zowel in de hogere kringen als op café in zijn sas voelt. Freddy Thielemans is ook gekend als groot liefhebber van motoren.

Freddy Thielemans met spelers RSC Anderlecht
BELGA Freddy Thielemans met spelers RSC Anderlecht
 
Een Brussels 'ketje', een diplomaat, een man met veel ambities, een bon vivant of een cultuurfanaat, ik ben het allemaal.
Freddy Thielemans