Fraudezaak Petercam en Tiberghien naar correctionele rechtbank

De raadkamer in Gent heeft de fraudezaak rond het beurshuis Petercam en het advocatenkantoor Tiberghien doorverwezen naar de correctionele rechtbank.

De familie De Jager, die achter Osta Carpets zit, een fabrikant van moderne en klassieke tapijten die in 65 landen verkocht worden, had eerder al haar belastingzonden opgebiecht bij de fiscus. Maar gelekte bankgegevens uit Liechtenstein brachten aan het licht dat die regularisatie allesbehalve volledig was. De familie zou nog een hoop zwart geld niet hebben aangegeven. Het zou gaan over zo'n 50 miljoen euro, met nog meer geheime spaarpotjes in Hongkong en Cyprus. De familie De Jager ging over tot bekentenissen. Maar de familie wees ook in de richting van haar twee adviseurs. Ze zou alleen maar gedaan hebben wat Petercam en het al even bekende advocatenkantoor Tiberghien haar hadden aangeraden.

Petercam en twee van haar verantwoordelijken betaalden al een minnelijke schikking, waardoor ze niet langer vervolgd werden. De raadkamer stelde eerder al het verval van de strafvordering vast in hoofde van de NV Petercam en haar verantwoordelijken. De andere partijen, de familie De Jager en het advocatenkantoor Tiberghien, werden wel nog vervolgd door het Gentse parket en worden nu door de raadkamer doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Het gaat om twee leden van de familie De Jager, de CBVBA Tiberghien en twee van haar medewerkers. Ze worden beschuldigd van het witwassen van zwart geld en schriftvervalsing, inbreuken op de wet van de inkomstenbelasting, het ontduiken van successierechten en misbruik van vennootschapsgoederen.

Tegen de beslissing van de raadkamer kan wel nog beroep worden aangetekend.