Frauderende PS-er mag schuld in schijven terugbetalen over periode van 476 jaar

Claude Despiegeleer liet op kosten van de stad Charleroi zijn villa in Carcasonne onder handen nemen.
Belga Claude Despiegeleer liet op kosten van de stad Charleroi zijn villa in Carcasonne onder handen nemen.
Het stadsbestuur van Charleroi, waar Paul Magnette (PS) burgemeester is, heeft een opmerkelijk akkoord gesloten met ex-schepen Claude Despiegeleer (PS). Die moet de stad bijna 2,3 miljoen euro terugbetalen. Hij mag dat doen in schijven van 400 euro. Hij moet dus nog 476 jaar in leven blijven vooraleer zijn schuld betaald is.

De voormalige schepen van Sport van Charleroi werd meermaals strafrechtelijk veroordeeld.  Zo veroordeelde de correctionele rechtbank in Charleroi Despiegeleer in 2009 tot één jaar gevangenis in de zogenaamde affaire van de ‘verwarmingsketel in Carcasonne’. Despiegeleer liet op kosten van de stad een verwarmingsketel installeren in zijn villa in de Franse stad Carcassonne. Het hof van beroep in Bergen verdubbelde de straf.

Een jaar later, op 23 juni 2010, veroordeelde de rechtbank in Charleroi hem tot 4 jaar cel en 16.500 euro boete in het schandaal rond socialehuisvestingsmaatschappij La Carolorégienne. Ook op burgerlijk vlak is Despiegeleer veroordeeld, waardoor hij dus een schuld heeft uitstaan bij de stad Charleroi.

Afbetalen tot 2495

Despiegeleer moet ongeveer 2,288 miljoen euro aan de stad Charleroi. Een juridische procedure werd overwogen, maar de uitkomst daarvan is te onzeker, vanwege de huidige financiële toestand van de ex-schepen, die inmiddels ook uit de PS is gezet.

Despiegeleer heeft nu dus een afbetalingsplan gekregen. Het nieuwe schepencollege (PS, C+, Ecolo) keurde het voorstel goed, waarbij hij 400 euro per maand terugbetaalt. Op die manier zal de volledige schuld ten vroegste in 2495 afbetaald zijn.

Bekijk ook:

PS-politicus brengt per ongeluk Hitlergroet in Kamer.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.140 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Thierry Piette

  Een vriend van mij die buiten zijn wil om in financiële problemen was geraakt, vroeg aan de belastingen om zijn KI in schijven te mogen betalen. Ik denk dat jullie wel weten wat het antwoord van de belastingen was zekers? "Neen", want hij kon niet aantonen dat hij financiële problemen had. Papieren van een deurwaarder of papieren van de OCMW moest hij voorleggen. Hij wilde een afbetalingsplan voor zijn KI, juist om dit allemaal te voorkomen.

 • JEAN-PIERRE RIBOT

  Traditionnele partijen ondermijnen strlselmatig onze democratie en als er te veel tegenwond is dan verkondigen ze eerst een “cordon sanitaire” en doen verder hun spelleke. En dan maar klagen en, bij de verkiezingen, zich telkens weer opstellen als de wate verdediger van de kleine man. Eens zal het systeem op springen staan, en het spel maken van extremisten. Kijk naar de geschiedenis van hoe dictaturen ontstaan; Italië, Duitsland, Spanje maar ook vroeger in Polen, Roemenië, Rusland, ...

 • Arthur Van de Moortel

  Dat is toch weer de politiek ..als en mens vraagt om zijn belastingbrief af te betalen gaat het niet ..en de Vlamingen maar betalen ..

 • Peter de Meyer

  Als wij gewone burger zoiets doen word ons loon en huis aangeslagen dus nog maar eens het bewijs dat de belgische staat met 2 maten en gewichten werkt.

 • Christian Depreter

  Wat een dwaze vertoning van onnozele politiekers.