Fraude met kinderbijslag verdriedubbeld sinds 2014

Vlaanderen haalt steeds meer inkomsten uit het detecteren van fraude in de kinderbijslag. Het aantal fraudedossiers verdriedubbelde sinds 2014. Dat leren cijfers van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (foto).
Photo News Vlaanderen haalt steeds meer inkomsten uit het detecteren van fraude in de kinderbijslag. Het aantal fraudedossiers verdriedubbelde sinds 2014. Dat leren cijfers van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (foto).
Vlaanderen haalt steeds meer inkomsten uit het detecteren van fraude in de kinderbijslag, schrijft zakenkrant De Tijd vandaag. Terwijl het in 2014 om 348.791 euro ging, steeg dat bedrag vorig jaar tot 1,8 miljoen euro. Het aantal fraudedossiers verdriedubbelde in diezelfde periode, leren cijfers van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).

Fraude in de kinderbijslag gebeurt vooral via valse verklaringen over de samenstelling van het gezin. Soms verblijven een of meer gezinsleden niet meer in België of zijn valse verklaringen afgelegd over de inkomsten of het statuut van de ouders.

Geen volledige cijfers

Van de periode voor 2014 bestaan geen volledige cijfers, omdat de kinderbijslagfondsen zelf maar fragmentarisch controles uitvoerden. Sinds 2014 staat het Federaal Agentschap voor de Kinderbijslag in voor de controles, via zijn cel sociale fraude. Hoewel de kinderbijslag sinds de zesde staatshervorming een gemeenschapsbevoegdheid is, gebeurt de controle voorlopig nog op federaal niveau. De opbrengsten vloeien wel naar de Vlaamse begroting.

De cel sociale fraude deelt nu automatisch gegevens met andere instellingen van de sociale zekerheid, inspectiediensten en parketten. Zo wordt meer fraude aan de bron gedetecteerd.
105 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sara Nijs

  Wanneer ik kindergeld aanvroeg voor mijn dochtertje woonden we in een appartementje boven een huis. Omdat er maar 1 huisnummer was, hadden ze mijn dochter ingeschreven als 3de kind (de andere eigenaar had al 2 kinderen) Wanneer ik hierover contact opnam met de dienst, lieten ze uitschijnen dat een derde kind toch voordeliger was Het was blijkbaar moeilijk te begrijpen dat ik mijn dochter onder de naam van de papa wou inschrijven!!!

 • jeroen Deschrijver

  Gezinnen waarvan men niet zeker is van de gezinstoestand op het gemeentehuis laten verschijnen ter controle? Degenen die er niet bij zijn evt 2e kans, daarna onherroepelijk uitsluiten.

 • Luc Vanderkelen

  Enkel Belgische kinderen komen in aanmerking punt ander lijn!!!

 • Hendrik Goris

  3x meer ontdekt, dus Vandeurzen doet zijn werk! Overigens een hele degelijke minister waarvan je weinig hoort, maar die in stilte doorwerkt en enkel met daden of feiten in het nieuws komt. In tegenstelling tot anderen die per se elke dag in de gazet moeten komen met een aankondiging. Nietwaar Ben? En wie mij een beetje kent weet dat ik niet voor CD&V, maar wel voor N-VA stem.

 • Jan Van Rompaey

  Alleen kinderen die in België wonen komen in aanmerking voor kindergeld.