Fraude met kinderbijslag verdriedubbeld sinds 2014

Vlaanderen haalt steeds meer inkomsten uit het detecteren van fraude in de kinderbijslag. Het aantal fraudedossiers verdriedubbelde sinds 2014. Dat leren cijfers van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (foto).
Photo News Vlaanderen haalt steeds meer inkomsten uit het detecteren van fraude in de kinderbijslag. Het aantal fraudedossiers verdriedubbelde sinds 2014. Dat leren cijfers van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (foto).
Vlaanderen haalt steeds meer inkomsten uit het detecteren van fraude in de kinderbijslag, schrijft zakenkrant De Tijd vandaag. Terwijl het in 2014 om 348.791 euro ging, steeg dat bedrag vorig jaar tot 1,8 miljoen euro. Het aantal fraudedossiers verdriedubbelde in diezelfde periode, leren cijfers van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).

Fraude in de kinderbijslag gebeurt vooral via valse verklaringen over de samenstelling van het gezin. Soms verblijven een of meer gezinsleden niet meer in België of zijn valse verklaringen afgelegd over de inkomsten of het statuut van de ouders.

Geen volledige cijfers

Van de periode voor 2014 bestaan geen volledige cijfers, omdat de kinderbijslagfondsen zelf maar fragmentarisch controles uitvoerden. Sinds 2014 staat het Federaal Agentschap voor de Kinderbijslag in voor de controles, via zijn cel sociale fraude. Hoewel de kinderbijslag sinds de zesde staatshervorming een gemeenschapsbevoegdheid is, gebeurt de controle voorlopig nog op federaal niveau. De opbrengsten vloeien wel naar de Vlaamse begroting.

De cel sociale fraude deelt nu automatisch gegevens met andere instellingen van de sociale zekerheid, inspectiediensten en parketten. Zo wordt meer fraude aan de bron gedetecteerd.
103 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Hendrik Goris

  3x meer ontdekt, dus Vandeurzen doet zijn werk! Overigens een hele degelijke minister waarvan je weinig hoort, maar die in stilte doorwerkt en enkel met daden of feiten in het nieuws komt. In tegenstelling tot anderen die per se elke dag in de gazet moeten komen met een aankondiging. Nietwaar Ben? En wie mij een beetje kent weet dat ik niet voor CD&V, maar wel voor N-VA stem.

 • Jan Van Rompaey

  Alleen kinderen die in België wonen komen in aanmerking voor kindergeld.

 • johan van

  Ons land word uitgebuit door de fraude op allerlei vlakken.Ik vraag mij af wat die duur betaalde ministers en hun kabinetten daar nog doen in brussel.Iedereen weet van de vele fraude praktijken maar niemand doet er iets aan. Zo gaat het land gegarandeerd de dieperik in.Proficiat aan onze"leiders"

 • Jan Van Rompaey

  En de fraudeurs mogen niet gestraft worden?

 • Arthur Houben

  Komaan,de stijging van kindergeld uitgaven is voor een fractie door fraude en voorál omdat de politiek de vluchtelingenstroom kindergeld toekent,DUIZENDEN asielzoekers krijgen kindergeld zonder opbouw van rechten en bijdragen zoals de Vlaming.Dát is de reden van stijging!!vandeurzen klaagt aan wat hij en de politiek zélf veroorzaken,wijzen dan naar jarenlange 'fraude',na zelf veroorzaakt/gedoogd te hebben,om de misnoegde vlaming te paaien voor de verkiezingen!