Fraude met datum ingebruikname zonnepanelen

UNKNOWN

Een aantal installateurs van zonnepanelen heeft gefraudeerd met de datum van de ingebruikname van zonnepanelen. Dat stelde de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) vast. De installateurs wilden zo onrechtmatig beroep doen op de hogere premies van 2009. Ook een erkende keuringsinstantie zou betrokken zijn.
 
Zonnepanelen die in gebruik werden genomen in 2009 hadden recht op een minimumsteun van 450 euro per groenestroomcertificaat. Na 1 januari 2010 daalde dat naar 350 euro. Een aantal installateurs zou de datum van indienstname vervalst hebben om aanspraak te kunnen maken op de hogere steun.
 
Door de daling van de vergoeding kwam er een stormloop op zonnepanelen. Dit veroorzaakte onder meer overbelasting van bepaalde AREI-keurders. Zonnepanelen mogen immers niet in dienst gesteld worden voor het bezoek van een erkende keuringsinstantie.
Een aantal installateurs van zonnepanelen is toch bestellingen blijven noteren en dit vaak tegen een meerpijs. Ze dienden aanvragen in voor groenestroomcertificaten voor hun klanten, met daarop een vervalste datum van in gebruikname.
 
Tegen aan aantal installateurs is momenteel een gerechtelijk onderzoek lopende. (belga/sps)