Franstaligen zoeken uitweg uit politieke crisis: CdH, Ecolo en MR eerste keer rond tafel

Olivier Chastel (MR) zucht eens diep wanneer hij de auto verlaat. MR, Ecolo en cdH staan voor een zware opdracht en moeten de Franstaligen - na de hele hetze rond de PS - opnieuw doen geloven in politiek.
photo_news Olivier Chastel (MR) zucht eens diep wanneer hij de auto verlaat. MR, Ecolo en cdH staan voor een zware opdracht en moeten de Franstaligen - na de hele hetze rond de PS - opnieuw doen geloven in politiek.
CdH-voorzitter Benoît Lutgen heeft deze middag met zijn collega's van MR en Ecolo de eerste gesprekken aangevat. De drie partijen zoeken een uitweg uit de politieke crisis waar de Franstalige deelstaten al meer dan twee weken mee geconfronteerd worden.

"Ik ben meer dan ooit vastberaden om de zaken vooruit te helpen", verklaarde Lutgen bij zijn aankomst aan het Franse gemeenschapsparlement. "Ik begroet de moed en de goede wil van MR, maar ook van Ecolo om deel te nemen aan deze politieke vernieuwing", vervolgde de cdH-voorzitter.

Lutgen betreurde wel de afwezigheid van DéFI-voorzitter Olivier Maingain. Die gaf aan voorlopig de voorkeur te geven aan bilaterale gesprekken. "Men zegt vaak dat de afwezigen ongelijk hebben", aldus Lutgen, die eraan toevoegde dat er nog steeds een stoel aan de onderhandelingstafel is voor Maingain. (lees verder onder de foto)

CdH-voorzitter Benoît Lutgen "begroet de moed en de wil van Ecolo en MR om deel te nemen aan deze politieke vernieuwing".
photo_news CdH-voorzitter Benoît Lutgen "begroet de moed en de wil van Ecolo en MR om deel te nemen aan deze politieke vernieuwing".

"Blijven praten"

MR-voorzitter Olivier Chastel toonde zich optimistisch over de voortgang van de onderhandelingen. "Onze ideeën komen voor 80, 85, 90 procent overeen. Ik denk dat het mogelijk is om vooruitgang te boeken over de laatste procenten. Maar dat zal in een globale discussie moeten gebeuren." Goed bestuur is ook voor Chastel een belangrijk thema, maar volgens de liberaal moet er ook over andere thema's gepraat worden, zoals het sociaaleconomisch beleid.

Covoorzitster van Ecolo, Zakia Khattabi, sprak dan weer de hoop uit dat de partijen "beginnen te landen, met concrete maatregelen voor de sanering van ons politiek systeem en voor de versterking van onze democratie". Dat Maingain er niet bij is, is voor Khattabi geen onoverkomelijk probleem. "We werken verder, met of zonder hem. Maar dat verhindert me niet om met hem te blijven praten, net als met de PS."

De Franstalige politici moeten op zoek naar nieuwe meerderheden in het Waalse gewest, de Franse gemeenschap en het Brusselse gewest nadat Lutgen op 19 juni de alliantie met de door schandalen geteisterde PS torpedeerde.

Onze ideeën komen voor 80, 85, 90 procent overeen. Ik denk dat het mogelijk is om vooruitgang te boeken over de laatste procenten

Olivier Chastel, MR
Covoorzitters van Ecolo, Zakia Khattabi en Patrick Dupriez.
photo_news Covoorzitters van Ecolo, Zakia Khattabi en Patrick Dupriez.