Franstalige partijvoorzitters willen opnieuw stemmen met potlood en papier

Paul Magnette.
PHOTO_NEWS Paul Magnette.
De voorzitters van de vier grote Franstalige partijen hebben zich vanavond uitgesproken voor een globale terugkeer naar stemmen met potlood en papier. Dat zeiden ze tijdens een debat op de RTBF.

Paul Magnette (PS), Charles Michel (MR), Benoît Lutgen (cdH) en Emily Hoyos (Ecolo) deden de uitspraken naar aanleiding van informaticaproblemen die de telling van de stemmen in een reeks kantons in onder meer Brussel en Luik ernstig verstoren.

De problemen met de 'totalisatie' van de kiesresultaten in Brussel houden aan. Dat zegt woordvoerder Stéphane De Mul van de FOD Binnenlandse Zaken. Rond middernacht volgt verdere communicatie.

"Het probleem ligt niet bij de stemverrichtingen, maar bij de totalisatie", verduidelijkt De Mul. "We hebben vastgesteld dat er in bepaalde kantons inconsistenties opdoken op vlak van de totalisatie van de naamstemmen. Het programma heeft fouten gedetecteerd in de telling van de naamstemmen en de diskettes in dat geval geweigerd." Op het niveau van de lijststemmen deed er zich geen enkel probleem voor, aldus De Mul.

Binnenlandse Zaken is daarop gestopt met het publiceren van de resultaten en zoekt naar een oplossing samen met de firma die de software ontwikkelde.

De problemen deden zich voor in zowat de hele kieskring Brussel, behalve in de gemeenten Sint-Gillis en Sint-Pieters-Woluwe. In beide gemeenten wordt het oude telsysteem nog gebruikt. Ook in twee Duitstalige kantons doken problemen op, net als in bepaalde kantons van Luik, in Durbuy, Frasnes-Lez-Anvaing en Lens.

Duitstalige gemeenschap
Ook de minister-president van de Duitstalige Gemeenschap Karl-Heinz Lambertz heeft zondagavond zijn spijt uitgedrukt over het feit dat de uitslagen voor zijn Gemeenschap niet bekend raken door technische problemen.

"Geen uitslagen op de verkiezingsavond, dat is een primeur. Sinds 40 jaar niet voorgekomen", zei Lambertz. Maar hij relativeerde het ook. "In vergelijking met wat aan het Joodse Museum in Brussel is gebeurd vrijdag, stelt het niet veel voor", zei de minister-president nog, die eraan herinnerde dat de vertegenwoordiging van de Duitstalige Gemeenschap gedurende 15 jaar in die gebouwen gevestigd was. Lambertz vindt wel dat er in de toekomst een betrouwbaar systeem moet komen.