Franstalige partijen praten enkel met N-VA als resultaten hen dwingen

BELGA
De Franstalige partijen zullen geen regeringsonderhandelingen starten met de N-VA, tenzij de resultaten hen daartoe dwingen. Zo klonk het gisterenavond althans tijdens het slotdebat op de RTBF.

Tijdens het debat kregen Paul Magnette (PS), Charles Michel (MR), Benoît Lutgen (cdH) en Emily Hoyos (Ecolo) een laatste kans om hun voorstellen te verdedigen en de degens te kruisen.

Op twee dagen van de verkiezingen sprak niemand zich nadrukkelijk uit voor een bepaalde coalitie. Enkel PS'er Magnette verkiest toch een linkse alliantie als de kiezer het toelaat. MR-kopman Michel herhaalde daarop zijn voorkeur voor een evolutie richting een kiessysteem dat meer neigt naar een echt meerderheidssysteem.

"Antisociale programma"
Wat wel duidelijk bleek, was de gedeelde weerzin - toch zeker voor de camera's - om met N-VA in zee te gaan. Magnette hekelde het "zeer antisociale programma van de N-VA" en ook Michel gelooft "niet dat Bart De Wever de sociale zekerheid wil redden". "Hij probeert alle strategieën om de federale staat te verstikken."

Of N-VA incontournable zal worden, moet zondag blijken. De Wever meent dat er sprake is van een nederlaag onder de 28 procent, zo klonk het gisterenavond nog in 'Jambers in de Politiek' op VTM.

BELGA