Franstalige leerlingen kiezen steeds minder voor lessen Nederlands

“Het zou kunnen dat de communautaire oprispingen tussen Vlaanderen en Wallonië mee aan de basis liggen van de tanende belangstelling voor het Nederlands”, stelt minister van Onderwijs Marie-Martine Schyns.
“Het zou kunnen dat de communautaire oprispingen tussen Vlaanderen en Wallonië mee aan de basis liggen van de tanende belangstelling voor het Nederlands”, stelt minister van Onderwijs Marie-Martine Schyns.
De leerlingen van het Franse gemeenschapsonderwijs kiezen steeds minder voor de lessen Nederlands die hen op school worden aangeboden. Dat blijkt uit cijfers die de Waalse minister van Onderwijs Marie-Martine Schyns (cdH) bekendgemaakt heeft. Het percentage leerlingen dat voor Nederlands koos daalde de afgelopen vijf jaar van 44 naar 41 procent. Vooral het Engels profiteert, die lessen lokken nu al 37,6 procent van de leerlingen.

Volgens Schyns kan de dalende populariteit van het Nederlands verklaard worden door de relatief grote taalkundige verschillen tussen het Frans en het Nederlands. “De helft van de Engelse woordenschat is daarentegen schatplichtig aan de taal van Molière”, verklaarde ze in de bevoegde commissie van het Franse gemeenschapsparlement.

Marie-Martine Schyns.
Photo News Marie-Martine Schyns.

Schyns wees ook op het tekort aan leerkrachten die de juiste opleiding genoten hebben om lessen Nederlands te geven. Ze vindt ook dat de lesmethodes soms te ver afstaan van het echte leven. “Maar het zou ook kunnen dat de communautaire oprispingen tussen Vlaanderen en Wallonië mee aan de basis liggen van de tanende belangstelling voor het Nederlands.”

In Brussel is een minimumaantal lessen Nederlands verplicht, in Waalse scholen zijn ze optioneel.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.56 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • marc castermans

  Met de Franse taal kan je op niet veel plaatsen meer terecht. In de bedrijfswereld is het een en al Engels dat de klok slaat, Frans wellicht nog enkel in Brussel. Ga je op vakantie dan kan je met het Frans tercht in Frankrijk, maar daarbuiten nergens meer (Europa). Wel met Engels, Duits of Spaans, maar Frans????

 • joannes Roderigas

  normaal? het engels word daar als 2de taal vooropgesteld, is dat normaal?

 • Joppe Baeyens

  Zelf vind ik het niet echt eerlijk tegenover de Vlaamse leerlingen die dan niet het recht hebben om te kiezen als ze Franse les willen .Dus stel ik voor dat gewoon heel België Nederlands en Frans krijgt op school.

 • Karla Vanacker

  Zoek maar eens werk: Nederlands moedertaal en een zeer goede kennis van het Frans, Engels is vaak optioneel.... Ik woon in Wallonië en hier zijn heel veel scholen waar in 2 talen les worden gegeven... Helaas kiezen de leerlingen meer en meer voor het Engels... En dat voor een land waar Engels geen officiële taal is...

 • Alan Janssen

  Ik vind dat mijn kinderen een achterstand hebben omdat ze pas engels in 2de middelbaar krijgen... hun neefjes en nichtjes uit Nederland hebben engels vanaf 5de lager.... en dat merk je goed op vakantie. Engels is geen mooie taal, maar in de zakenwereld een must en daarom belangrijk als 2de taal. Frans is leuk en mooi.... maar weinig functioneel.