Franstalige kranten over N-VA: "Het wordt moeilijk"

BELGA
De hoge score van de N-VA is ook in het zuiden van het land niet onopgemerkt gebleven: de zege van de partij wordt in de editorialen van de Franstalige kranten als "onbetwistbaar", "indrukwekkend" en "eclatant" omschreven. Maar net als in de Vlaamse kranten wordt ook hier gewaarschuwd voor een moeilijke coalitievorming.

"Hij weet dat hij niet alle sleutels in handen heeft om zich in de Wetstraat 16 te kunnen installeren", schrijft La Dernière Heure over Bart De Wever. "Hij weet ook dat hij de grootste moeilijkheden zal ondervinden om partners te vinden ten zuiden van een grens."

DH

Joan Condijts van L'Echo vraagt zich af welke Franstalige partij zich überhaupt aan een coalitie met de N-VA zal durven wagen. "De PS die de grootste partij in het zuiden van het land lijkt te blijven, heeft een programma dat ver weg ligt van de teksten van de N-VA. De MR, die op papier dichter aanleunt bij de economische visie van de Vlaams-nationalisten, heeft altijd zijn allergie voor formatiegesprekken met de partij van Bart De Wever uitgeschreeuwd."

Echo

"De Wever heeft de kaarten om de onderhandelingen op zowel Vlaams als federaal niveau te leiden", schrijft Le Soir dan weer. "Maar het land komt verdeelder dan ooit uit de verkiezingen en dat volgens verschillende breuklijnen die ervoor zorgen dat de N-VA vandaag een grote winnaar is... die niet 'incontournable' is." De krant wijst niet enkel op tegenstellingen tussen Vlaanderen en Wallonië, maar ziet die tegenstelling ook binnen Vlaanderen opduiken. "De Wever en de zijnen zijn er niet in geslaagd om stemmen weg te halen bij de traditionele partijen CD&V, Open VLD en sp.a, die er een andere visie op de toekomst van het land op nahouden en die niet enkel hebben standgehouden, maar ook een meerderheid in het Vlaamse kamp hebben."

Le Soir

Nuanceren
De overwinning van de N-VA "moet genuanceerd worden. Om verschillende redenen", schrijft Francis Van de Woestyne, hoofdredacteur van La Libre Belgique. "Ten eerste omdat de vooruitgang van de N-VA ten kost gaat van extreemrechts, het Belang, en populistisch rechts. De N-VA, die nochtans mee aan de macht is in de Vlaamse regering en daar maar een mager bilan kan voorleggen, heeft zich opgesteld als een antisysteempartij en heeft die extremistische kiezers verleid. Ten tweede omdat de Vlaamse meerderheidspartijen, in de eerste plaats CD&V, niet werden afgestraft zoals door de peilingen was voorspeld. En ten slotte omdat het niet zeker is dat N-VA deze verkiezingsoverwinning zal kunnen omzetten in een politieke overwinning", luidt het. "Alles wijst erop dat het scenario van 2010 zich op federaal niveau zal herhalen".

Ook Demetrio Scagliola, adjunct-hoofdredacteur van de Sudpresse-groep, trekt de parallel met de lange regeringsvorming van vier jaar geleden. "Op papier zou de socialistische premier dezelfde meerderheid kunnen voortzetten op federaal niveau", schrijft hij. "Maar een Bart De Wever uitsluiten zal op dit moment niet eenvoudiger zijn dat tijdens de 541 dagen durende crisis. Integendeel."

LB

"Gisteren heeft zich een discours afgetekend onder zijn politieke tegenstanders", luidt dan weer de conclusie in L'Avenir. "Als de N-VA gewonnen heeft, is het omdat ze stemmen gaan zoeken is bij het Vlaams Belang. Aan Franstalige zijde zal de vertaling daarvan zijn: 'de N-VA heeft zich gevoed met de stemmen vanuit extreemrechts'. En dat is hoe een partij tot een paria wordt gemaakt: door haar, ten dele, gelijk te stellen met het Vlaams Belang."

l'Avenir