Franstalige kinderrechtencommissaris bezoekt Belgische kinderen in Syrië

De Franstalige kinderrechtencommissaris Bernard De Vos is in Syrië om er Belgische kinderen te ontmoeten. Het gaat om kinderen die geboren zijn in gebieden die bevrijd zijn van terreurgroep Islamitische Staat (IS) en die in vluchtelingenkampen verblijven. Bedoeling van de missie is om de (gezondheids)toestand van de Belgische moeders en hun kinderen in kaart te brengen.

Met de humanitaire missie is ook een multidisciplinair medisch team meegereisd. Zij zullen proberen binnen te raken in de drie belangrijkste kampen die de Koerdische autoriteiten hebben ingericht in het voormalige IS-gebied: Al-Hol, Al-Roj en Ain Issa.

Lijst

De Belgen hebben een lijst met namen van 75 Belgische kinderen (zowel Franstalige als Vlaamse), van wie er 56 in de drie kampen verblijven. Van de 19 anderen is niet duidelijk waar ze momenteel zijn. 


"80 procent van de kinderen is jonger dan 6 jaar. Negen van hen zijn weeskinderen, al kunnen het er ook meer zijn. Ze zijn allemaal ondervoed en lijden aan dysenterie of zware diarree. Sommigen hebben chronische ziektes zoals astma of epilepsie. Ze hebben geen toegang tot medicijnen", zo staat in een persmededeling.

Voor alle kinderen op de lijst hebben familieleden in België al geprobeerd om ze terug te halen naar België, onder meer via Child Focus. "Die families staan klaar om de kinderen op te vangen, nadat de nodige procedures zijn doorlopen", zo wordt gesteld.

Bernard De Vos had vandaag ontslagnemend premier Charles Michel en de federale informateurs al opgeroepen om snel een beslissing te nemen over de repatriëring van alle Belgische IS-kinderen die in Syrië vastzitten.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • André Lernout

  Eerst de kinderen, dan de moeders en dan de families van echtgenoten en de wereld is weeral rond. Wij betalen hun rekening wel!

 • william Masson

  Heeft hij de kinderen bezocht van de ouders die overleden zijn op Zaventem of na a,derde aanslagen, NEE weg met die hypocriet.

 • Peter Vyaene

  Ik zou liever betalen voor het kinderleed in België. Wat zal men doen voor dat kindje met zijn 15 hechtingen in zijn hoofd omdat zijn zatte vader wou dat hij spinazie at? En men had daar al weet van en daar wordt niets aangedaan? Logisch dat VB zegt eigen volk eerst! T gebeurt hier en de belgskes gaan het gaan oplossen duizenden km van hier. Amai wi zeg. Schande

 • Zjeppe Fierens

  De kinderen terughalen op voorwaarde dat de ouders hen afstaan voor adoptie buiten de eigen familie en ze zelf dus niet meekomen!

 • ROBERT GERTS

  Ze zijn THUIS ! Dat is hun land, en niet hier! Die zijn met haat tegen westerlingen opgevoed! En inderdaad, bezoek liever de kinderen van de slachtoffers die ze onthoofden!! Dat hun familie naar hen toe gaat om hen te helpen met de wederopbouw. Net zoals wij 2x moesten doen! Maar neen, ze halen ze naar hier en krijgen voorrang voor een sociale woning, terwijl dakloze Belgen onder een stuk karton moeten slapen! Rijke, islamiitische landen genoeg ginder! En ze spreken de taal al!