Franstalige antiracismevereniging naar rechter tegen Vlaams Belang

Filip Dewinter en Dries Van Langenhove
Bollen Filip Dewinter en Dries Van Langenhove
De Franstalige antiracismevereniging MRAX stapt naar de rechter tegen parlementsleden Filip Dewinter en Dries Van Langenhove en tegen de extreemrechtse organisatie Schild & Vrienden, die door Van Langenhove werd opgericht. De actie is gericht tegen "hun racistische daden en uitspraken". De MRAX roept organisaties ook op zich aan te sluiten bij een collectieve klacht.

Doel van de mobilisering is "de opmars van het Vlaams Belang tegen te gaan". Volgens de Mouvement contre le Racisme, l'Antisémitisme et la Xénophobie is de tijd aangebroken "Vlaams Belang politiek te isoleren, net als diegenen zoals N-VA die Vlaams Belang salonfähig willen maken en het bij de macht willen betrekken". Het gaat om een "majeure uitdaging voor het behoud van de democratische waarden en grondwettelijke vrijheden in ons land".

MRAX verwijst onder meer naar een - intussen verwijderde - tweet van Dewinter uit 2015 waarin hij schreef ‘ik ben racist en daar ben ik fier op’. Ook haalt de organisatie de strijd van Dewinter tegen de islam aan. Daar verwijst ze naar een actie van Dewinter in Borgerhout met affiches die gericht waren tegen de islam. De organisatie ziet daarin een overtreding van de antiracismewet uit 1981.

Wat Schild & Vrienden betreft zet MRAX zijn juridische analyse voort rond aanzetten tot haat en discriminatie. De onderzoeksrechter heeft Van Langenhove gisteren al in verdenking gesteld voor vermeende inbreuken op de racismewet, de discriminatiewet en de wapenwet. 
35 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ben Vanhasselt

  Het “Vlaams parlement” moet opkomen voor de Vlamingen. Waarom heet het anders Vlaams parlement? Die Walen zijn gewoon bang hun Miljoenenstroom van Vlaanderen naar daar te verliezen. Meer is dat echt niet...!

 • Frank Vekemans

  In de ogen van de Waalse politici zijn alle Vlamingen racisten uitgezonderd de politici van de linkse en uiterst linkse partijen

 • Ronny Biesen

  Niet te geloven. Eenheid, verdraagzaamheid, respect voor ieders mening?? De politiek heeft alles kapot gemaakt.

 • Georges Aerts

  Het is tijd dat die Walen eens stoppen met hun gezever want begint afgezaagd te worden. De verkiezingen hebben bewezen wie winst heeft gemaakt en wie tegen dit cordon is. Zal enkel nog in aantal stijgen zolang met zo hiertegen gaat reageren. In andere landen noemt men dit democratie voor de Walen blijkbaar niet geldig meer dictatoriaal zelfs. En die zeggen dat VB en NVA racisten zijn , kijk eerst eens naar jullie zelf aub.

 • Jan Boden

  5 jaar geleden waren ze op dezelfde manier bezig tegen de N-VA. Het heeft bij mijn weten tot geen rechtszaken geleid.