Franstalig België ziet “bruine vlek op deze verkiezingszondag”

Met een beetje vertraging sijpelt ook in Wallonië het succes van het Vlaams Belang door. Op RTL-TVI analyseert (de Vlaamse) politicoloog Dave Sinardet het fenomeen. Hij meent dat dit verrassende resultaat niet volledig ten koste gaat van N-VA. Volgens hem hebben veel jonge kiezers die voor het eerst mochten stemmen, voor het Vlaams Belang gekozen. De populariteit van een Dries Van Langenhove zit daar volgens Sinardet voor iets tussen. 

Een breed lachende Van Langenhove bevestigde kort nadien die uitspraak in een (vertaald) interview. “Ik ben van de nieuwe generatie. Wij gaan de problemen oplossen. RTL-TVI-presentator Pascal Vrébos spreekt van een “bruine vlek op deze verkiezingszondag, verontrustend voor de toekomst. 

“Jongeren kiezen vaak voor extreemrechts”

Politicoloog Pascal Delwit telde 700.000 jongeren die voor het eerst mochten gaan stemmen. “Na de klimaatbetogingen dacht men dat die groen zouden stemmen. Ten onrechte”, volgens Delwit. “Jongeren die voor het eerst gaan stemmen, kiezen vaak voor extreemrechts. Dat is niet nieuw, dat is al zo sinds de jaren negentig van vorige eeuw. Daar komt bij dat het dominante thema in Vlaanderen heel anders was dan in Franstalig België. In Vlaanderen werd veel minder gepraat over klimaat en socio-economisch beleid, veel meer over migratie en vluchtelingenbeleid.” 

Dave Sinardet (links) en Pascal Delwit
Photo News Dave Sinardet (links) en Pascal Delwit16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ANN LIMBOS

  Dat komt ervan als de politiek geen rekening houdt met de bevolking !

 • philippe dierickx

  Franstalig belgie heeft niets te vinden over een Vlaamse verkiezing. Gooi ze van dat Vlaams infuus af en hun plan trekken. Binnen 10 jaar is het er erger dan in griekenland.

 • JAN krommentak

  Het is maar van welke kant je het bekijkt en ja als we die geldtransfers in onze staatskas konden houden dan was er geen staatsschuld meer maar hebben zij een probleem ! dus het is terecht dat ze bang zijn van het VL BL

 • johan debue

  Oeps verkeerd gegokt van de VRT.

 • Patrick Bourgeois

  En daar word weer misgeslaan op de bal. De politiekers menen te weten dat beginnende stemmers makkelijk rechts kiezen. Het publiek roept al 20j dat ze het gezever, de leugens, het frauderen, enz meer dan beu zijn. Er is een oorzaak waarom het publiek dat doet en zelfs dan blijven vele politiekers er hun mening aangeven die ver weg loopt vd waarheid.