Fransman krijgt 1,5 jaar cel voor diefstallen in ons land

De jonge Fransman pleegde het gros van de diefstallen in Dreamlandwinkels.
PHOTO_NEWS De jonge Fransman pleegde het gros van de diefstallen in Dreamlandwinkels.
De correctionele rechtbank van Kortrijk heeft een Fransman veroordeeld tot 18 maanden cel en een boete van 450 euro. Bij een aantal diefstallen kreeg hij hulp van een Franse kompaan. In totaal moest de eerste zich verantwoorden voor vijftien feiten.

De 25-jarige M.D. pleegde de diefstallen van het najaar van 2014 tot maart dit jaar. Hij pleegde het gros van de feiten in winkels van Dreamland zoals die in Roeselare, Gent, Kuurne en Halle. Maar hij sloeg ook toe in winkels van Delhaize, onder meer in Kortrijk.

"Mijn cliënt stal de spullen om ze dan te verkopen zodat hij eten zou kunnen kopen voor zijn gezin. Nooit heeft hij geweld gebruikt, als hij betrapt werd, gaf hij zich gewoon over. We vragen nog een laatste kans", zei zijn advocaat Michiel Hoet, die een werkstraf vroeg.

Maar de rechtbank vond dat een brug te ver. M.D. liep de voorbije jaren al vier veroordelingen op voor diefstallen, maar ging nadien telkens gewoon verder. Daarom sprak de voorzitster een effectieve celstraf van 18 maanden uit. Een Fransman die bij enkele van de diefstallen hielp, krijgt een jaar cel, met uitstel en een boete van 300 euro, waarvan 150 effectief.

Dreamland krijgt ruim 5.000 euro schadevergoeding.