Franse vliegtuigbouwer Dassault belooft 20 miljard euro aan compensaties

CEO Eric Trappier van Dassault Aviation.
AFP CEO Eric Trappier van Dassault Aviation.
Eric Trappier, de CEO van de Franse groep Dassault Aviation, heeft vandaag dertien samenwerkingsakkoorden met Belgische industriëlen ondertekend. Dat gebeurde in het kader van het Franse voorstel om met België een partnerschap aan te gaan, als ons land kiest voor de Rafale van Dassault om de verouderde F-16's te vervangen. 

Dassault belooft een "industriële en maatschappelijke return voor België die wordt geschat op minstens 20 miljard euro over twintig jaar". "De spreiding hiervan houdt rekening met het economische gewicht van de Belgische gewesten. Op die manier zouden in totaal meer dan 5.000 banen met hoge technologische waarde ondersteund worden."

Met de dertien nieuwe akkoorden erbij tekenden Dassault en diens partners al een dertigtal contractuele documenten met de Belgische industrie. Die documenten dekken "uiteenlopende domeinen: onderhoud van de Rafale, opleiding van vliegtuigbouwkundig ingenieurs, medewerking aan drone-projecten, automatisering van productielijnen, 'additive manufacturing', voorspellend onderhoud, simulatie, onderzoek naar geavanceerde materialen en Smart City-projecten", klinkt het in een persbericht.

Een Rafale van Dassault.
AFP Een Rafale van Dassault.

Procedure

Het aanbod van de Franse regering gebeurde buiten de procedure of 'Request for Government Proposal' (RFGP) die het Belgische ministerie van Defensie heeft uitgeschreven. 

België wil 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen kopen. Twee vliegtuigbouwers stapten in die 'aanbestedingsprocedure' en dienden een concreet voorstel in: het Amerikaanse Lockheed Martin, dat de F-35 bouwt, en de Eurofighter Typhoon van een Europees consortium rond Airbus en BAE.

Morgen moeten de 'best and final offers' (BaFo) van de twee kandidaten binnen de RFGP om de straaljagers te vervangen worden ingediend. Frankrijk doet daar dus niet aan mee. 
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Baeyens

  Iemand die het onmogelijke beloofd is totaal ongeloofwaardig. Dat zitten altijd addertjes onder het gras. Hopelijk laten wij de Fransen niet in hun overtuiging, die 'domme belgen'.

 • Roland Vanlerberghe

  Gewoonweg deelnemen aan de aanbesteding lijkt me net als de twee andere, je gaat ook niet vooraan in de rij staan in de post of denken dat ze voor jou een apart loket gaan opendoen. Zoiets zet gewoon de deur open voor een Belgische traditie......foefelarie..

 • Lodewijk Placklé

  Wie weet nog hoe Belgie aan de Mirages kwam ?

 • Mark Talman

  De Rafale kan verder, kan hoger en kan sneller dan de F35. Bovendien geven de Fransen de topografische automaatbesturing (automatisch laag het landschap volgend ook door berg en dal) wat de USA als staatsgeheim ziet en niet geeft.Dus ...

 • jef Van De Plas

  het is beter van helemaal geen vliegtuigen te kopen ! tegen dat ze geleverd worden zijn ze voorbijgestreefd door gesofisticeerde drone's.