Franse president Macron duimt voor premier Michel: “Ik hoop dat hij verkiezingen wint”

De Franse president Emmanuel Macron met premier Charles Michel.
photo_news De Franse president Emmanuel Macron met premier Charles Michel.
De Franse president Emmanuel Macron hoopt dat ontslagnemend premier Charles Michel op 26 mei de verkiezingen wint. Hij vindt dat Michel over de juiste kwalificaties beschikt om legitieme Europese ambities te koesteren. Dat zegt de Franse president vandaag in een gesprek met Le Soir.

Het is al langer bekend dat Macron en Michel het goed met elkaar kunnen vinden. Dat het Franse staatshoofd hoopt dat de Belgische premier de verkiezingen wint, komt dan ook niet geheel als een verrassing. Macron vindt dat Michel "een moedig en efficiënt beleid voert, dat zijn vruchten afwerpt, en dat België nieuwe kracht geeft, net als een echt gewicht binnen Europa".

“Zeldzaam”

Macron prijst ook Michels politieke moed om geen politieke compromissen te sluiten die het imago en de plaats van zijn land verzwakken. "Dat is erg zeldzaam", aldus de Franse president, die daarmee verwijst naar het Migratiepact van de Verenigde Naties, waarover de regering-Michel is gevallen.
"Zijn kwaliteiten en zijn parcours maken hem volledig gekwalificeerd om deel uit te maken van de mensen die legitieme Europese ambities zouden mogen hebben", vindt Macron naar aanleiding van de belangrijke posten die vrijkomen na de Europese verkiezingen van 26 mei.

“Coalitie voor vooruitgang”

Hij zou liever een ruimere coalitie zien dan de huidige meerderheid van socialisten en christendemocraten in het Europees parlement. "Er zou een coalitie voor vooruitgang moeten komen, met leiders als Charles Michel, Mark Rutte, Antonio Costa en nog anderen". De beweging van Macron zal zich na de verkiezingen wellicht aansluiten bij de liberale fractie in het Europees parlement. De president vindt ook dat de Fransman Michel Barnier - die tot de EVP hoort - deel uitmaakt van het kransje Europese leiders die aanspraak kunnen maken op de post van voorzitter van de Europese Commissie.

De twee kunnen het bijzonder goed met elkaar vinden.
Photo News De twee kunnen het bijzonder goed met elkaar vinden.40 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hugo Bavré

  Wanneer een ex-Franse president openlijk durft zeggen dat hij België beschouwt als een filiaal van Frankrijk, zou vooral in Vlaanderen de alarmbellen moeten rinkelen. Maar dat gebeurt niet ondanks de verfransing van de Rand rond Brussel, toen stonden de lakse traditionele partijen er bij en keken er naar. Met alle communautaire problemen tot gevolg die ons land verziekten.

 • Rik Connaerdt

  Als je als tegenstander een partij hebt die in alle schandalen van de afgelopen decennia betrokken is, dan ligt er een mooie overwinning voor de MR in het verschiet.

 • GERARD DE PELECIJN

  Iedereen blijft hopen maar dat moet niet altijd die zelfden zijn want dat is nefast voor een aangelegd cordon door de tijd heen!

 • Tony Vandermaelen

  Dat is dom en dommer. Prachtige foto.

 • Nathan Passage

  Michel is en zal altijd en voor eeuwig een Bilderberg puppet zijn en blijven!