Frankrijk belooft miljarden als België Rafale-gevechtsvliegtuigen koopt

AFP
Kiest België voor het Franse gevechtsvliegtuig Rafale, dan kan "de hele industrie in het noorden en het zuiden van het land" rekenen op economische compensaties voor 4 miljard euro. Dat zegt de Franse minister van Defensie, Florence Parly, in een opiniebijdrage in De Tijd en Le Soir. 

Het gelobby rond de geplande aankoop van 34 gevechtsvliegtuigen voor 3,5 miljard euro, ter vervanging van de Belgische F-16's, draait op volle toeren. Ook Parijs zet alles op alles om de Rafale-jets nog mee in de wedstrijd te brengen. "Geen enkel obstakel of juridisch risico belet België om gesprekken aan te knopen over een samenwerking met Frankrijk", schrijft Parly.

Daarmee anticipeert de minister op de juridische adviezen die premier Charles Michel (MR) heeft gevraagd om de Rafale alsnog in de race te brengen voor de F-16-opvolging. Michels demarche deed de wenkbrauwen fronsen in regeringskringen omdat minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) op basis van juridisch advies had laten verstaan dat de Fransen hun offerte niet conform de regels hadden ingediend.

Geen klassieke procedure

Parly wuift de juridische obstakels weg. Ze benadrukt in haar opiniebijdrage dat ons land geen klassieke aanbestedingsprocedure had gelanceerd, maar aan de landen van de kandidaat-leveranciers gevraagd had voorstellen te doen. De regering-Michel koos voor die procedure omdat ze zo nog "economische compensaties" kan vragen.

Naast het Franse voorstel zijn twee officiële offertes voor een F-16-opvolger ingediend. Het gaat om de Amerikaanse F-35 en de Brits-Italiaans-Duitse Eurofighter. "Ons juridisch advies zegt ons door te gaan met de procedure", zegt het kabinet-Vandeput in een reactie. "Het komt de regering toe om een definitieve beslissing te nemen". 
44 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Geert Tamsyn

  Je kan het natuurlijk ook zo zien: wie dergelijke financieel-economische cadeaus moet beloven, heeft waarschijnlijk niet voldoende technisch-operationele troeven in vergelijking met de concurrentie.

 • Roger Deprez

  Michel en de Walen ze brengen de Fransen weer in stelling nadat ze normaal de procedure niet hadden gevolgd en het zal zoals altijd weer een compromis worden. Als het prijs-kwaliteit zou zijn dat was het de Euro-fighter,maar in België is dat niet van zelf sprekend, begrijpen wie kan.

 • Johan Billiet

  Eurofighter is al voorbijgestreefd vliegtuig, staat regelmatig in panne en heeft een vrij grote maintenance kost (vraag de Duitsers maar)..Geef dan maar een straaljager laatste generatie waarvan de foutjes meer en meer werden geremedieerd...

 • Nordine Frighem

  Danny de Ruelle dat vind ik goed gezegd van je de Fransen verdien al genoeg aan ons en over de raptor spreken ze niet ( kan volgens mij geen interne atoombom meenemen )! Wij hadden vroeger beter mee geïnvesteerd in de eurofighter en dan die gekocht zoals de f16 toen !! Maar er waren paar politiek partijen tegen , dus kunnen en ze nu de volle pot betalen !

 • Noella Vancompernolle

  3,5 miljard euro. Hoeveel pensioentjes van 1500 euro kunnen daarmee betaald worden? De Amerikanen mochten hier hun atoomraketten installeren. Kunnen de Fransen hier niet zelf hun vliegtuigen plaatsen en onderhouden? Ze dienen uiteindelijk toch maar voor hun eigen landsverdediging.