François Bellot volgt Jacqueline Galant op als minister van Mobiliteit

De Waalse politicus François Bellot (MR) wordt de nieuwe minister van Mobiliteit. Hij is aangeduid als opvolger van de vrijdag opgestapte Jacqueline Galant. Dat heeft de MR-voorzitter Olivier Chastel bevestigd op een persconferentie. Bellot legt morgen om 11.30 uur de eed af bij koning Filip.

Bellot is burgemeester van Rochefort en al vijftien jaar parlementslid. Hij zetelde tien jaar in de Kamer, waar hij het spoorwegdossier van nabij volgde. Hij was onder meer voorzitter van de commissie spoorwegveiligheid die na de treinramp in Buizingen werd opgericht.

Ook de luchthaven is hem niet onbekend. Bellot zetelde in de onderzoekscommissie na het faillissement van de nationale luchtvaartmaatschappij Sabena.

Bellot is onder meer burgerlijk ingenieur van opleiding en haalde ook een diploma aan de prestigieuse Franse Ecole Nationale d'Administration.

Moeilijke dossiers

MR-voorzitter Chastel merkte op dat Bellot meteen moeilijke dossiers op zijn bord krijgt: de modernisering van de NMBS, de realisatie van het voorstadsnet (GEN) en een duurzame oplossing voor het vliegtuiglawaai rond de luchthaven van Zaventem.

Maar het eerste werk voor Bellot zal wel de volledige heropstart van de luchthaven van Zaventem zijn, na de recente aanslagen. Momenteel draait de luchthaven op 65 procent. Bellot zelf zegt dat hij zich zo snel mogelijk in dat dossier wil vastbijten.

"Ik wil oplossingen vinden voor moeilijke dossiers", aldus Bellot. Zowel in de spoordossiers als in de luchthavenkwesties wil hij snel met alle betrokken actoren rond de tafel zitten.

De 62-jarige politicus, afkomstig uit Jemelle, is eerder een onbekende in Vlaanderen, maar een echt stemmenkanon onder de taalgrens. Zo haalde hij bij de verkiezingen van twee jaar geleden de tweede beste persoonlijke score van de volledige MR.

Ik wil oplossingen vinden voor moeilijke dossiers

François Bellot

Exit Galant

MR-voorzitter Chastel bedankte op de persconferentie nogmaals Jacqueline Galant voor het werk dat ze heeft geleverd. "Ik weet dat de MR nog op haar zal kunnen rekenen".

Galant diende vorige week haar ontslag in na de controverse die was ontstaan rond de veiligheid op de Belgische luchthavens. De Waalse politica nam afstand van haar ambt nadat bekend raakte dat ze de Kamer verkeerd had ingelicht over kritische rapporten van de Europese Commissie over de luchtvaartveiligheid.

Jacqueline Galant (MR) diende vrijdag haar ontslag in.
BELGA Jacqueline Galant (MR) diende vrijdag haar ontslag in.

Vertrouwen herstellen

In een reactie op de benoeming van Bellot zegt vakbondsman Luc Piens van ACV Transcom dat de nieuwe minister nu snel het vertrouwen tussen het spoorpersoneel en de politiek moet herstellen. "We hopen dat hij een beter klankbord is dan Jacqueline Galant, die we maar een paar keer gezien hebben."

Piens erket dat bellot vertrouwd is met spoordossiers. "We hebben hem meegemaakt in de bijzondere Kamercommissie na het spoorongeval in Buizingen (waarvan Bellot voorzitter was, red.). Daar stond hij open voor de mening van alle partners. Ook de vakbonden hebben er mogen getuigen", aldus Piens.

Luc Piens (ACV Transcom)
BELGA Luc Piens (ACV Transcom)

We hopen dat hij een beter klankbord is dan Galant, die we maar een paar keer gezien hebben

Luc Piens

Beheerscontract bij spoor

De belangrijkste taak voor de nieuwe minister is volgens de vakbondsman duidelijkheid scheppen over het beheerscontract bij het spoor. "We zitten al drie jaar zonder, terwijl het oude contract doorloopt. Zolang dat niet geregeld is, zal er gekibbel zijn tussen de CEO's van Infrabel en de NMBS en blijft de onzekerheid. Er moet duidelijkheid komen over de verdeling van de aangekondigde besparingen."