Franco Dragone verdacht van internationale fiscale inbreuken

BELGA
Franco Dragone, de regisseur uit La Louvière die bekend is als spektakelontwerper voor onder meer Cirque du Soleil, wordt door het gerecht in Bergen verdacht van ernstige internationale fiscale inbreuken, het witwassen van geld, zwartwerk en subsidiefraude. Dat bericht het tijdschrift LeVif/L'Express. Het magazine onthult dat een netwerk van postbusmaatschappijen op de Britse Maagdeneilanden en in Hongarije de winsten van intellectuele eigendomsrechten kanaliseert, terwijl die nochtans in La Louvière tot stand kwamen.

Het tijdschrift meldt dat SA Productions du Dragon, het hoofdkwartier van Dragone in La Louvière, zo goed als nooit belastingen betaalde in België. De afgelopen acht jaar maakte de groep slechts tweemaal winst, ondanks het enorme succes van producties zoals 'A New Day' (Céline Dion) en 'Le Rêve' (Cirque du Soleil).

Verschillende maatschappijen, zoals Calitri Services & Licensing LLC in Hongarije of Canterlo Ltd. op de Britse Maagdeneilanden, zijn "gewoon postbusadressen beheerd door lokale stromannen, medewerkers van de groep, of de beheerder van het persoonlijke fortuin van Franco Dragone", en moeten de royalties van de voorstellingen innen en herverdelen.

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) werd eind mei 2012 op de hoogte gebracht van het netwerk, maar startte pas een onderzoek in oktober: het dossier 091/2012. Op 24 oktober 2012 werden onder leiding van rechter Alain Blondiaux huiszoekingen gehouden in de kantoren van de groep in La Louvière, maar ook in de woning van Franco Dragone en enkele van zijn naaste medewerkers. Dat onderzoek is nog steeds aan de gang, aldus nog LeVif/L'Express.