Francken zet puntjes op de i rond migratiepact: "Wie zegt dat dit allemaal vrijblijvend is, dwaalt"

Photo News
Terwijl iedereen in de Wetstraat uitkijkt naar het vervolg van de regeringscrisis, herhaalt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken in een Facebook-post zijn kritiek op het VN-migratiepact. "Wie zegt dat dit allemaal vrijblijvend is, die dwaalt", stelt de N-VA'er. Het pact wel goedkeuren, komt volgens hem neer op het "willoos blijven ondergaan van migratie naar ons land".

De plenaire Kamer keurde gisteren met een wisselmeerderheid - zonder N-VA- de resolutie goed die de regering oproept het VN-migratiepact goed te keuren. Vanochtend kwam de ministerraad samen, waar N-VA gevraagd heeft een extra ministerraad te houden die zich over de kwestie zal buigen.

Intussen legt N-VA-staatssecretaris Francken op Facebook uit waarom hij en zijn partij zich zo tegen het pact verzetten. Volgens hem past het pact in een soort stelselmatige afbouw van de soevereiniteit van landen. Dat bevoegdheden verschuiven van nationale staten naar internationale instellingen is volgens Francken een kwalijke zaak. "De afgelopen decennia werden tal van bevoegdheden van de nationale staat overgeheveld aan internationale instellingen. Die bevoegdheden gingen daardoor verloren, niet alleen voor België, maar ook voor het Vlaanderen van de toekomst, binnen een confederaal België.”

Op die manier ontstaat er volgens Francken een internationaal "keurslijf". En dat keurslijf knelt volgens hem "nergens harder dan op het vlak van migratie". "De lijnen in migratie worden niet uitgezet door de Belgische wetgever, maar door de Europese. De eindbeslissing in repatriëringsdossiers, ook van criminelen en oorlogsmisdadigers, wordt niet genomen in Brussel, maar in Straatsburg.”

Ook het migratiepact van de Verenigde Naties holt die soevereiniteit volgens Francken verder uit. "Het Marrakeshpact spreekt zich uit over vrijwel elke detailkwestie van migratie. Wie zegt dat dit allemaal vrijblijvend is, die dwaalt.”

Net daarom verzet zijn partij zich tegen het pact. "Want anders, gaan wij de tanker niet kunnen keren. Want anders, gaan wij de immigratie naar ons land willoos moeten blijven ondergaan", aldus nog Francken.
46 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • fons goosens

  Je heb hebt zelf meegeschreven nva

 • André Ducournau

  Plots wil Francken soevereiniteit? Kan het nog ongeloofwaardiger? Als hij kritiek krijgt over zijn beleid is hij de eerste om erop te wijzen dat het internationaal moet worden aangepakt en dat hij hier in België maar relatief weinig kan doen. Daarom heeft hij ook twee jaar lang meegewerkt en was hij tot voor de verkiezingen volledig mee. En nu wil hij het toch in z'n eentje oplossen? Man, man, man... Wie gelooft die mensen nog?

 • Dirk Van Remoortel

  Er is in het pact rekening gehouden met zijn opmerkingen,zijn diensten hebben er aan meegeschreven en hij heeft het zelf goedgekeurd...de enige reden dat NVA nu terugkrabbelt is omwille van de hete adem van het Belang dat zijn "overlopers" volop aan het terugwinnen is in aanloop naar de verkiezingen volgend jaar

 • HERMAN CEULEMANS

  Ik geloof dat wij een democratisch land zijn waar de meerderheid in stemmen telt! NVA pas u aan. Ceulemans Herman

 • Danny Veralleman

  De VS en Australië zegt nee. En daar zeggen ze niets over.