Francken wil taskforce voor veilige terugkeer van “vluchtelingen die niet geïntegreerd zijn”

Belga
Gewezen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) pleit voor de oprichting van een taskforce veilige terugkeer. Die taskforce moet dan prioritair werk maken van het terugsturen van vluchtelingen die "geen werk hebben en niet geïntegreerd zijn". Dat heeft Francken gezegd in een debat met Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in ‘De Ochtend’ op Radio 1.

Vroeger was België een van de weinige landen waar vluchtelingen bij hun erkenning onmiddellijk een permanente verblijfsvergunning kregen. De federale regering paste die regeling aan. Momenteel krijgen vluchtelingen eerst een tijdelijke verblijfsvergunning van vijf jaar.

Als het van N-VA-lijsttrekker Theo Francken afhangt, moet er nu een geïntegreerde taskforce komen die werk maakt van veilige terugkeer. Volgens Francken is de veiligheidssituatie in bijvoorbeeld Afghanistan en Irak verbeterd en moet gekeken worden of een "veilige terugkeer naar veilige gebieden" mogelijk is.

Hij pleit voor een taskforce waarin de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) en de politiediensten de krachten bundelen. Volgens Francken moet die geïntegreerde taskforce "prioritair" werk maken van "mensen die hier vier jaar zijn en die niet geïntegreerd zijn". Vluchtelingen die na vier jaar geen werk hebben en zich niet integreren, moeten volgens Francken dus terug. "Het zal geld kosten om daarvoor personeel aan te werven, maar een deel moet terug", aldus Francken.

Banden met Rusland

Het debat ontspoorde wel toen het ging over een mogelijke samenwerking tussen Vlaams Belang en N-VA. Francken hekelde de banden van verschillende Europese bondgenoten van het Vlaams Belang met Rusland. Hij verwees daarbij naar de ‘Ibiza-affaire’ in Oostenrijk, waar een filmpje de FPÖ tot opstappen uit de regering dwong.

Heb u enig bewijs? Wij hebben geen roebel gekregen en hebben geen enkele band met Rusland

Tom Van Grieken

“Het is onvoorstelbaar dat jullie zo dwepen met Rusland”, wierp Francken op, die ook verwees naar “dubieuze banden met de Russen”. Van Grieken reageerde kwaad daarop. “Heb u enig bewijs? Wat verwijt u mij hier eigenlijk? Wij hebben geen roebel gekregen en hebben geen enkele band met Rusland”, aldus Van Grieken. “Ik houd niet van valse beschuldigingen. Is dat het niveau dat u hanteert? Ik word zeer ambetant van leugens. U gebruikt dezelfde technieken als de PS.” Volgens de Vlaams Belang-voorzitter neemt Francken deel aan een “links spelletje”.
89 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fredien Vandervekens

  Theo heeft een handicap. De NV-A "handleiding" ! Willen, maar niet mogen !

 • johan debue

  Geef Vlaanderen wat Vlaanderen verdient Een eerlijk beleid zonder de walen Bart gooi alles overboord en werk samen met de rest van Vlaanderen dat al zo lang uitgesloten wordt mijn stem gaat naar VB

 • zulma waters

  Nu vlak voor de verkiezingen moet je daar niet mee afkomen, je had kansen genoeg toen je aan de macht was.

 • Johan op eynde

  Francken heeft niks te willen, hij komt niet eens in de regering.

 • vanooghen jokke

  Nu moet men nog net hetzelfde toepassen op anti-Belgische partijen die steeds proberen van een einde te maken aan het bestaan van ons land.