Francken wil praten met Vlaams Belang: “We zullen dan eens zien hoe ver ze ernaast schieten”

Theo Francken.
EPA Theo Francken.
Theo Francken (N-VA) wil het gesprek aangaan met het Vlaams Belang. "Laat ons tegen het Vlaams Belang zeggen: hier is de bal, trap zelf eens naar doel in plaats van enkel te roepen vanuit de tribune”, zegt hij vandaag in een interview met Het Nieuwsblad. “We zullen dan eens zien hoe ver ze ernaast schieten.”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"Het domste wat we nu kunnen doen, is Vlaams Belang meteen uitsluiten”, verklaart Francken. De N-VA-voorman stelt voor om minstens te luisteren naar de voorstellen van het Vlaams Belang en die juridisch af te toetsen. “Migratiestop, uit de Schengen-zone stappen ... Da's allemaal leuk toeteren vooraf, maar nu moeten ze wel concreter worden." 

Francken sluit ook “een volgende stap” niet uit, mocht blijken dat er toch voldoende raakvlakken zijn tussen de programma’s en ideologieën van beide partijen. 

Asiel en migratie

De voormalige staatssecretaris waagt zich verder niet aan voorspellingen over de regeringsvormingen. Of hij voor zichzelf een rol ziet weggelegd in een nieuwe Vlaamse bestuurscoalitie bijvoorbeeld als minister van Onderwijs, weet hij niet. "Ik zal met mijn voorzitter wel een gesprek hebben". Asiel en Migratie blijft zijn voorkeur genieten, "maar alles ligt federaal zeer moeilijk". 

Het ziet ernaar uit dat Francken en Jambon voor de N-VA de federale regeringsonderhandelingen zullen voeren, ook al zijn de teams nog niet samengesteld. N-VA zou nog geen concrete afspraak hebben met de informateurs Vande Lanotte en Reynders. "Afhankelijk van de agenda gaan we kijken hoe we de teams samenstellen," luidt het in partijkringen.
134 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Andy Staelens

  Schrik van de kiezers ja, wanneer NVA samen zou werken met VB dan lopen nog veel meer kiezers over van NVA. Bij NVA is het zo dat ze veel zeggen, bij VB zullen ze het echt willen doen zonder al te veel over te lullen. Laten we NVA en VB daarom samen met al hun supporters bijeenzetten in hun Antwaarpe en een muur rond bouwen. Win win!

 • guido vermeyen

  Operatie boycot is begonnen, Zeker "ter Zake" kan het niet verkroppen en het is meer een ondervraging dan een interview...De Gucht moest ook zijn steentje bijdragen met gratuite beschuldigingen, en dat voor iemand die beschuldigd werd van voorkennis en aandelen, gefoefel tot in Italië toe...toch eigenaardig dat die persoon zijn mening mogen ventileren, die een lopende zaak hebben bij het gerecht.Ten alle prijze worden nu elementen gebruikt om VB in diskrediet te brengen.

 • Geert Vandewalle

  Ik denk dat men best eens terug naar school gaat en terug eens met procenten leert rekenen. Het Vlaams belang dit en dat, samen met NVA halen ze de 50 % niet. Dus moet een derde helpen. Aan de Vlaams Belang aanhang : Wie zal daar in meestappen ? Federaal is het nog erger, daar moet ge dan nog Franstalige partijen bij betrekken. Kijk deze middag eens op rtl of rtbf en vraag u eens af wie daar zal in het avontuur stappen.

 • Leo Peeters -Duym

  De bevinding van Francken staat nu al vast: het VB deugt niet;, een samenwerking is onmogelijk. Franckens uitdaging is als een bakker die aan de concurrent vraagt enkele broden te bakken opdat hij erover zijn oordeel kan geven. Of als iemand die zijn tegenspeler uitgedaagd een vrije trap te schieten, maar met zijn hele ploeg pal voor het doel gaat staan. Wanneer stopt die N-VA hypocrisie?

 • jos duriau

  Om het in mensentaal te zeggen : Francken kan zelf geen goal maken , stelt een andere spits op , deze maakt ook geen goal en dan uit de ploeg gezet. Game over.