Francken wil grenzen aan sociale zekerheid om ‘uitkeringsmigratie’ tegen te gaan

Gewezen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken
photo_news Gewezen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken
In een nieuw boek over migratie pleiten gewezen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en zijn partijgenoot Joren Vermeersch voor een getrapt systeem van sociale zekerheid voor iedereen. Enkel wie eerst heeft bijgedragen, zou er gebruik van kunnen maken. Dat moet volgens hen ‘uitkeringsmigratie’ tegengaan.

"Het is inderdaad onze maatschappelijke plicht om armoede te bestrijden bij eigen onderdanen en bij mensen die niet terug kunnen naar eigen land. Maar dienen wij als maatschappij ook de welvaart te verzekeren van migranten die hier vrijwillig wonen en perfect terug kunnen?”, aldus Francken en Vermeersch. Volgens hen moeten er "doortastende maatregelen" komen om te vermijden dat het publieke draagvlak en de financiële draagkracht van de OCMW's “verder afkalft onder aanhoudende druk van uitkeringsmigratie”. 

Maar de toegang tot de sociale zekerheid beperken voor nieuwkomers is niet zo eenvoudig vanwege Europese richtlijnen en de Conventie van Genève. "Er rest ons slechts één andere optie: grenzen stellen aan de toegang tot de sociale zekerheid voor iedereen. Er moet eerst worden bijgedragen, vooraleer er gebruik van kan worden gemaakt", schrijven Francken en Vermeersch.

Dubbele nationaliteit afschaffen

De N-VA'ers pleiten er ook opnieuw voor om de dubbele nationaliteit op termijn af te schaffen, al zouden strikte uitzonderingen mogelijk worden. "Het combineren van onze nationaliteit zonder goedkeuring wordt strafbaar." Francken en Vermeersch willen de termijn voor nationaliteitsverwerving, die nu op vijf jaar staat, verlengen naar tien "zolang de aanvrager niet kan aantonen die bijdrage aan onze samenleving te hebben geleverd".

Het boek ‘Migratie in 24 Vragen en Antwoorden’ wordt een maand voor de verkiezingen uitgebracht. "Migratie is misschien geen thema in de media, maar wel bij de mensen. Dit gaat niet weg. Migratie is één van de uitdagingen van de komende jaren", zei Francken bij de voorstelling.
43 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • GERARD DE PELECIJN

  Misschien moeten we dan minder langer gaan werken!

 • MARC TIELEMANS

  Polarisatie ten top, doe eerst iets aan de wachtlijsten van de minder validen en de armoede en dan verdien je mijn respect!

 • Dan Midden

  STop gewoon met geld te geven: op ocmw is voor mij ergens een studio of appartement 1, 2, max 3 slaapkamers en 3 keer per dag het voedsel gaan halen bij het ocmw. Zo ben je zeker dat ze niet hier geld trekken terwijl ze op reis zijn, enige uitzondering is OCMW steun voor mensen die door pech een tijdelijk geldtekort hebben en via schuldherschikking al werkend hun leven terug opbouwen. woonst ook aanpassen bij aanpassing gezinssituatie dus geen kinderen: verhuis naar woonst met 1 slaapkamer

 • Rudy Deglain

  Voorstel zou idd super zijn. Maar persoonlijk denk ik niet dat dit uitvoerbaar is. De migranten zullen hun dubbele nationaliteit niet afgeven zonder slag of stoot. Ook hun uitkeringen die ze hier al jaren en jaren krijgen om niets te doen zullen ze niet afgeven. Migranten hebben hier meer rechten dan rasechte Belgen. Ik weet hier in Mechelen migranten die hier 10 jaar zijn en nog geen vijf woorden Nederlands praten en dit allemaal zelfs zogezegd verplichte inburgeringstraject. Ze zijn 27 jaar

 • Lucien Naegels

  Verschillende generaties hebben hard gespaard en gewerkt voor de welvaart die we nu kennen en die door velen als vanzelfsprekend wordt beschouwt. Niets is voor altijd verworven. Als we nu de groenen ons opgespaarde kapitaal laten weg belasten gaat onze maatschappij de kant op van Venezuela. Lege rekken in de winkels en ellende en misdaad alom.