Francken wil extra tijdelijk opvangcentrum voor transmigranten

BELGA
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil tijdelijk een bijkomend gesloten centrum voor de opvang van transmigranten. Dat zei hij in het Journaal van de VRT. Hij gaat dat vrijdag concreet voorstellen aan de regering.

Er zijn momenteel te weinig plaatsen, en voor Francken is het oppakken van transmigranten prioritair. Vandaag raakte dan ook bekend dat hij tientallen mensen zonder papieren heeft vrijgelaten uit het gesloten centrum in Merksplas om plaats te maken voor transmigranten. En in onze krant klaagt de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) dat "Vlaamse parkings worden leeggehaald om de migranten nadien in Brussel te dumpen".

Het aantal plaatsen in gesloten centra moet tegen 2021 verdubbelen, onder meer door twee grote nieuwe centra in Antwerpen en Charleroi. Maar Francken wil daar niet op wachten. Hij wil dat de regering nu vrijdag een tijdelijk crisiscentrum goedkeurt.

"We hebben al heel veel extra capaciteit gecreëerd, en we gaan nog extra plaatsen creëren tegen 2020-2021. Daarnaast vraag ik een extra gesloten centrum tegen volgende zomer. Een crisiscentrum, en daarmee ga ik vrijdag naar de regering. Ik hoop dat de partijen van de burgemeesters die kritiek uiten ook consequent zijn aan de regeringstafel en mijn voorstel steunen", zegt Francken. Hij wil niet zeggen waar het nieuwe centrum moet komen.
46 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marcel mampaey

  Francken dit Francken dat worden jullie jezelf niet beu . hij is de enige die er iets probeert aan te doen. hoe meer jullie van die onnozele kritiek geven hoe sterker hij word of denken jullie dat de mensen zo dom zijn. wacht maar tot 14 okt.

 • Ronny Ooijen

  Misschien is er plaats vrij gekomen bij uw vriendjes of "freunde" in het clubhuis van s&v. Verstop de nazi vlag achter een gordijn en een likje verf over de op de muur geschilderde swastika's zou ook wel passen. Dat clubje kan dan ook, zoals bij u, zorgen voor de beveiliging. Maar ik krijg een donker bruin, zeg maar gerust zwart vermoeden dat u dat niet ziet zitten.

 • Wilma Buttiens

  zeveraar,weeral kosten op de kop van de werkende mens,ge zoudt ze beter onmiddellijk terug sturen,jullie(NVA) zijn al 5 jaar in de regering en het is nog slechter geworden

 • kris van rompaey

  De kracht van verandering... misschien inspiratie opgedaan op de nva familiedag van vandaag. Ipv te twitteren, zou er beter efficient geregeerd worden. Nochtans genoeg sleutelrollen in de regering. Als het is om de wensen van unizo en voka te vervullen kan het niet snel genoeg gaan. Maar de rest, homaar! Misschien alvast eens kijken of we dit ook Peeters niet kunnen aanwrijven. En de staatssecretaris hij twitterde voort ...

 • Danny Govaerts

  Het goedkoopste is hij dat hij binnen het te sluiten asielcentrum van Houthalen helechteren een hoge draad bij plaatst . Hij hoeft enkel de draad rond de gebouwen te zetten die voor opvang dienen administratie kan buiten de draad zo kan hij veel mensen snel opvangen de gebouwen zijn al in orde . En gezien het transmigranten zijn en geen kriminele is minimum beveiliging voldoende als zware gevallen onmiddellijk verwijderd worden bij de minste opstoot.