Francken: "Vijf, zes landen het werk laten doen, zal niet meer pakken"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) steunt premier Michel in zijn oproep om na te denken over een aanpassing van het systeem van vrij verkeer van personen in de Europese Schengenzone. Dat zei hij vanavond in Terzake.

Francken reageerde in de vernieuwde Terzake-studio op de grote toevloed aan vluchtelingen en asielzoekers in de Europese Unie en in ons land. Vandaag nog moesten meer dan 250 mensen aan het kantoor van de Dienst Vreemdelingenzaken weggestuurd worden omdat er geen plaats was.

"Vreemdelingenzaken kan dit aan, maar er is een bepaalde capaciteit in de wachtzaal en we gaan die niet overschrijden", aldus Francken. Dat de asielzoekers een formulier in het Nederlands kregen, kon Francken niet verklaren. "Maar we mogen niet naïef zijn. (...) Het gaat over één nacht. Als iemand toekomt vrijdag om 10 uur 's morgens - dan is het kantoor al dicht - dan moet die voor heel het weekend een oplossing zoeken. Dat is al jaar in, jaar uit zo en nooit is daar een vraag over gekomen. En nu, bij één nacht... We moeten daar niet in overdrijven. Iedereen heeft een opvangplaats."

'We moeten niet overdrijven. Iedereen heeft een opvangplaats'

Theo Francken

"Vroeg of laat zal dit stoppen"

Francken is naar eigen zeggen "echt blij dat premier Michel wil praten over Schengen". Binnen de Schengenzone geldt er een vrij verkeer van personen en zijn de grenscontroles afgeschaft. "De idee is dat er een goede buitengrenscontrole is, zodat een binnengrenscontrole niet meer nodig is", aldus Francken. "Maar als ik nu zie dat er op sommige plaatsen zo goed als geen buitengrenscontrole is, dan is er wel nood aan binnengrenscontrole. Ik geloof, als er een faliekant gebrek aan Europese solidariteit en spreiding blijft en als wat we nu zien de komende maanden en jaren zal blijven, dat vijf, zes landen zo goed als iedereen moeten opvangen, dat dat voor die landen vroeg of laat zal stoppen."

"Als ik zie dat in Zweden voor de eerste keer ooit een peiling verschijnt waarbij extreemrechts de grootste partij is, dan wordt het kiezen of delen. De Europese Commissie zal goed moeten nadenken welke koers ze wil varen. Maar vijf, zes landen 80 procent van het werk laten doen, dat zal niet meer pakken."

Francken kondigde ook aan dat hij vrijdag naar de ministerraad trekt met nieuwe voorstellen rond een snellere doorstroming en een effectiever uitwijzingsbeleid. De staatssecretaris hoopt bovendien dat elke gemeente in ons land minstens één gezin kan opvangen. "Er zal een oproep gelanceerd worden aan de OCMW's om 1.600 plaatsen vrij te maken."

'Als ik zie dat in Zweden voor de eerstse keer ooit een peiling verschijnt waarbij extreemrechts de grootste partij is, dan wordt het kiezen of delen'

Theo Francken