Francken vergist zich in aantal regularisatieaanvragen: "Laagste maandcijfer ooit"

BELGA
Pijnlijke misser voor Theo Francken op Twitter. De N-VA-staatssecretaris was tevreden met het laagste maandcijfer ooit voor regularisatieaanvragen om humanitaire redenen (9bis), maar een blik op de website van de Dienst Vreemdelingenzaken schetst een heel ander beeld. Intussen trok de minister zijn tweet in en paste hij zijn blogpost aan.

"In maart waren er amper 291 regularisatieaanvragen om humanitaire redenen (9bis). Dat moet zowat het laagste maandcijfer ooit zijn", schreef Francken deze ochtend op zijn blog. De prijs voor een regularisatieaanvraag werd ook opgetrokken. "Sinds maart betalen de aanvragers 350 euro per persoon, voordien was het 215 euro en voor 1 maart 2015 was het zelfs volledig gratis. Ik heb me daar vanuit de oppositie altijd stevig tegen verzet", aldus de Staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

Vraagtekens
Een snelle blik op de statistieken zet echter vraagtekens bij de bewering van Francken. Vorig jaar klom het aantal aanvragen, slechts twee keer boven de 291 van maart 2017: in januari (313) en in juni (330). Alle andere maanden liepen er minder aanvragen om humanitaire redenen binnen, met recordlaagtes in mei (181) en oktober (186) en ook in 2015 zijn op een maand tijd drie lagere cijfers genoteerd. Van 'het laagste maandcijfer' ooit is dus geen sprake. Zijn woordvoerster benadrukt dat het om een "menselijke vergissing" gaat, waarbij cijfers en kolommen foutief met elkaar vergeleken werden.

Menselijk
Zijn woordvoerster benadrukt dat het om een menselijke vergissing gaat, waarbij cijfers en kolommen foutief met elkaar vergeleken werden. "De onderliggende boodschap blijft wel overeind", klinkt het met klem. Tegen september zullen, voor het eerst sinds de jaren '80, alle regularisatieaanvragen behandeld zijn, dankzij de invoering van retributies voor het indienen van aanvragen. "Nu moeten ze betalen en het heeft een positief effect", besluit Francken zelf in zijn blog. "Geen achterstand meer, dat zou pas échte verandering zijn", aldus Francken.