Francken verdedigt zich tegen Raad van Europa over opsluiting kinderen in gesloten centra: "Slechts korte periode in aangepaste omgeving"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft Dunja Mijatovic, de mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa, van repliek gediend over zijn plannen om illegale migrantengezinnen met kinderen in gesloten wooneenheden onder te brengen.
BELGA Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft Dunja Mijatovic, de mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa, van repliek gediend over zijn plannen om illegale migrantengezinnen met kinderen in gesloten wooneenheden onder te brengen.
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft Dunja Mijatovic, de mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa, van repliek gediend over zijn plannen om illegale migrantengezinnen met kinderen in gesloten wooneenheden onder te brengen. Dat laat hij vandaag weten via Twitter.

Mijatovic liet zich in een brief aan Francken kritisch uit over de plannen van de regering om families met kinderen die illegaal in ons land zijn, onder te brengen in wooneenheden binnen het gesloten terugkeercentrum 127bis in Steenokkerzeel, zij het enkel als laatste uitweg en voor korte duur. "Kinderen mogen nooit opgesloten worden wegens hun migratiestatus, of die van hun ouders", klaagde de mensenrechtencommissaris aan. Ze wees er ook op dat de regeling ingaat tegen het kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. De brief werd verstuurd op 5 juni.

Francken stuurde gisteren zijn antwoord naar Mijatovic, zo laat de staatssecretaris deze ochtend weten op Twitter. Daarin bevestigt hij dat de betrokken wooneenheden in de zomer van 2018 in gebruik zullen worden genomen. "Deze eenheden zijn bestemd om families onder te brengen die illegaal op het Belgische grondgebied verblijven en manifest weigeren om terug te keren naar hun land van herkomst, en slechts nadat alle binnenlandse procedures zijn uitgeput", schrijft hij.

De plaatsing van families in de wooneenheden komt er pas aan het einde van een "uitgebreid watervalsysteem" met "een hele reeks aan alternatieven", klinkt het.

"Altijd rekening gehouden met belangen van het kind"

Daarnaast hamert Francken erop dat families met kinderen onder de Belgische wetgeving bovendien alleen "voor een korte periode en in een omgeving aangepast aan hun noden" kunnen worden vastgehouden. "Bij het nemen van een dergelijke beslissing wordt altijd rekening gehouden met de belangen van het kind", zegt de N-VA'er. Hij benadrukt dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens niet gekant is tegen de detentie van kinderen als de maatregel conform het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens gebeurt.

Tot slot wijst de staatssecretaris erop dat ook "andere lidstaten van de EU families met kinderen die illegaal in het land verblijven, van hun vrijheid beroven". 
80 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van de Velde

  Alleen wie zich wettig in een land bevindt, mag zich daar vrij verplaatsen; staat in het EVRM.

 • vanaeken jokke

  Een hotel met verschillende muren rond van tralies van meer dan 5 meter hoog, alarmen, bewaking, deuren met cijfersloten op ect, is geen gevangenis maar een pretpark. De nieuwe vakantiebestemming van Nva in aanbieding.

 • Anne Verhoeven

  Maar een beetje trauma's voor de kindjes vindt Francken. Kinderen opsluiten doe je helemaal niet !!! Wie dat toch vindt, zijn barbaren die behoren bij partijen zoals N-VA en Vlaams Blok.

 • Lea Van Heybeeck

  Inderdaad in andere Europese landen staat de voltallige regering tenminste achter procedures die het land en zijn burgers ten goede komen. Hier in Belgie staan de linkse partijen Groen,SPA,CDNV, VLD alleen achter de voordelen van de migranten, hun eigen volk laten ze gewoon stikken. Die mogen hun plan trekken en de rekening betalen, dat is het verschil.

 • Jos Temmerman

  Carla Van Geel , als je er toch zo mee begaan bent ,stel je kandidaat om ze op te vangen. En plots werd het stil... Als je kinderen laat lopen moet je ook de ouders laten lopen of ben je zo dom ?