Francken trekt verblijfsrecht imam Grote Moskee van Brussel in

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken heeft het verblijfsrecht van de imam van de Grote Moskee van Brussel, A.S., ingetrokken. Volgens Francken is de imam een "geradicaliseerde salafist" en vormt hij een gevaar voor "de samenleving en de nationale veiligheid".

"Iedereen weet dat er een probleem is met de Grote Moskee van Brussel", aldus Francken. "Ik heb beslist het verblijfsrecht van de imam in te trekken. We hebben duidelijke signalen gekregen dat het gaat om een salafistische man, heel geradicaliseerd, heel conservatief en gevaarlijk voor onze samenleving en onze nationale veiligheid", vertelde Francken op de Franstalige zender Bel RTL.

Volgens de N-VA-staatssecretaris moet "België zijn verantwoordelijkheid nemen in de strijd tegen het salafisme". "De strijd tegen het salafisme is een prioriteit voor de regering", aldus Francken.

Kan het intrekken van de verblijfsvergunning van de imam niet leiden tot spanningen met Saoedi-Arabië? "Die spanningen zijn er ook met Turkije. Ik reik ook geen visa meer uit voor imams van Diyanet-moskeeën. Spanningen zijn mogelijk, maar België moet zijn verantwoordelijkheid nemen."

Wahabisme

Volgens Francken is de imam intussen in beroep gegaan, maar de N-VA-staatssecretaris is ervan overtuigd dat zijn beslissing overeind zal blijven. De Grote Moskee van Brussel dook het voorbije jaar regelmatig op in de onderzoekscommissie naar de aanslagen in Brussel in 2016. 

De Grote Moskee en het ICC (Islamitisch en Cultureel Centrum) achter de moskee zouden een belangrijke rol spelen in de verspreiding van het wahabisme, de fundamentalistische Saoedische stroming binnen de islam. Daarnaast waren er vragen bij de financiering van de moskee, met name over de ondoorzichtige geldstromen vanuit Saoedi-Arabië. 




78 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Steve Van der Vekens

  Ik begin terug een beetje in onze Theo te geloven.

 • Charel Verplanck

  Goed van Francken maar hij mag niet met de pluimen gaan lopen. Het Vlaams Belang vraagt dit immers al JAREN! Ere wie ere toekomt! En we mogen zeker niet vergeten dat deze moskee een cadeau is van de vorige regeringen, maar de vraag is wie weet dit???

 • M B

  Wat een verandering. Met een PS/sp.a regering was België binnen dit en één decennium geïslamiseerd geweest.

 • Daan Dhont

  Hopelijk beseft iedereen hoe ernstig dit is in Europa. Mensen, alsjeblieft, informeer u over de gevaren en denk aan de volgende generatie. We zullen door onze kinderen aanschouwd worden als oude dwazen ipv oude wijzen als we het niet doen.

 • P DG

  Gooi ze er maar allemaal uit Theo