Francken tekent terugkeerakkoord met Mauritanië

Theo Francken.
EPA Theo Francken.
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft een protocolakkoord getekend met Mauritanië. Het gaat om het derde land in de Maghreb -na Tunesië en Marokko- waarmee een akkoord voor terugkeer werd ondertekend.

Mauritanië is een transitland voor migranten uit West-Afrika die via Senegal naar Mauritanië reizen en vervolgens verder naar de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla.  Of ze kunnen ook kiezen voor de korte tocht over de oceaan naar de Canarische Eilanden, laat Francken weten. "Mauritanië en België binden samen de strijd aan tegen de irreguliere migratie. Dat doen we door onder andere expertise uit te wisselen en de bevolking te sensibiliseren omtrent de gevolgen van illegaal verblijf en mensensmokkel”, klinkt het.

Het akkoord voorziet ook praktische modaliteiten voor identificatie en terugkeer en maakt hierdoor een meer efficiënte terugkeer mogelijk. "Dit akkoord stelt België immers in staat om via welomschreven procedures de termijn voor de identificatie van illegale vreemdelingen en hun effectieve verwijdering aanzienlijk in te korten. Bijgevolg zal het verblijf in het gesloten centrum veel korter zijn dan voordien. Dat kan garant staan voor een humaan terugkeerbeleid.”
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • AMY ASSELBERGHS

  Frank Van den Bulck, Gino en Rik, ik begrijp jullie niet. Eindelijk iemand die probeert er iéts aan te doen. En jullie kunnen alleen kritiek geven. Moesten rechters en een bepaald soort advocaten Theo niet voortdurend tegenwerken stond hij reeds veel verder. Maar de beste stuurlui, zoals jullie, staan gewoonlijk aan wal. Niet?

 • Lucien Peeters

  Michel is duidelijk de speelbal van de nationalisten.

 • Marc Baeyens

  Francken werkt mooi onverstoord verder om ons land veiliger te maken. De linkse kritiek glijdt zo van hem af.

 • Johan Geyskens

  @ Frank Van Den Bulck, was dit een mening over uzelf? Theo doet tenminsten zijn job uitstekend, wat heeft u al bijgedragen, uitgezonderd flauwe reactie te schrijven natuurlijk? Niets, gelieve dan niets te mekkeren aub!

 • Frank Van den Bulck

  Praat voor de vaak, gewoon een hoop gelul om in de belangstelling te blijven !