Francken: “Repatriëring van IS-kinderen is promotiestunt voor kandidatuur Reynders”

Theo Francken (N-VA) en Didier Reynders (MR)
Photo News Theo Francken (N-VA) en Didier Reynders (MR)
De repatriëring van de zes kinderen van Belgische IS-strijders is een promostunt om de kandidatuur van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders bij de Raad van Europa in de verf te zetten. Dat zei oud-staatssecretaris Theo Francken (N-VA) in De Zevende Dag.

Francken reageerde afgelopen week al bijzonder fors op de repatriëring van de kinderen. Intussen geeft hij wel aan dat kinderen die het slachtoffer waren van ouderontvoeringen "een heel andere situatie" vormen. Maar hij blijft wel voorzichtigheid prediken over het bredere plaatje. "Als je begint met repatriëren, dan loop je het juridische risico dat de moeder of vader vroeg of laat ook moet terugkeren", aldus Francken, die daarbij verwijst naar de tientallen andere kinderen die nog in Syrië aanwezig zijn.

Hij haalt ook uit naar de timing van de repatriëring. Die gebeurt "toevallig" - dixit Francken - drie weken na de verkiezingen en ruim een week voor de stemming over een nieuwe secretaris-generaal bij de Raad van Europa, waarvoor minister Reynders kandidaat is. "Reynders wil internationaal goede punten scoren" en tonen hoe hij begaan is met de mensenrechten, laakt de N-VA'er.

Francken merkt op dat er ook mensen uit Syrië zijn weggehaald toen hij nog staatssecretaris was, maar die operaties werden nooit in de media gebracht voor ze ten einde waren. 

Deradicalisering 

In hetzelfde programma merkte directrice Heidi De Pauw van Child Focus, die net is teruggekeerd uit de regio, op dat de vorige federale regering heeft geïnvesteerd in deradicaliseringsprogramma’s en preventie rond radicalisering. “Het is bizar dat diezelfde regeringsleden nu zeggen dat die kinderen niet kunnen worden gederadicaliseerd”, aldus De Pauw.

“Politici moeten hun populariteit nu gebruiken om ervoor te zorgen dat de regering blijft inzetten in de strijd tegen terrorisme en in een efficiënt preventiebeleid rond deradicalisering, in plaats van te schieten op kinderen die het slachtoffer zijn van de zware fouten die hun ouders hebben gemaakt.” De Pauw stelde dat er absolute zekerheid bestaat over de herkomst van de kinderen die bij deze repatriëring betrokken zijn.
55 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • mark germanus

  Francken maak je niet meer moe aan de corrupte walen,gaat met jullie partij en VB voor confederalisme en de problemen zijn in één slag opgelost.

 • Anne Callebaut

  Francken maak gewoon je woorden niet aan vuil en sluit de Vlaamse poort. Is dit nu zo moeilijk. Alles wat ze hebben is van den VLAMING.

 • Tom Faes

  Het kan toch niet zijn dat Francken niet beschaamd is als hij zijn eigen uitspraken hoort. Voor de Theo telt maar één zaak postjes en daarvoor zijn alle middelen goed!

 • Jan peeters

  Francken, jij hebt vijf jaar lang één langgerekte promostunt gehouden met de migranten, vergeten? Zonder ook maar iets op te lossen. Je hebt ze zelfs visa verkocht en nu commentaar geven op kinderen. Moeite aan het doen om De Wever over te halen om met het VB in zee te gaan? Daar hoor jij eigenlijk thuis, je kunt je met moeite inhouden bij elk interview.

 • Frits Vandenberge

  Franken heeft overschot van gelijk. In de regering werd overeengekomen enkel weeskinderen jonger dan 10 jaar terug te brengen. Nu is bevestigd dat er 2 geen wees zijn en er 1 kind van 14 jaar en een "kind" van 18 jaar bij is. Een volwassene dus. Hoe gaan de grootouders ze hier integreren als ze zelf hun eigen kinderen lieten radicaliseren?