Francken: "Recordmaand vrijwillige terugkeer"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).
BELGA Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).
In oktober is het aantal nieuwe asielaanvragen gedaald en zitten we aan een recordmaand wat betreft de vrijwillige terugkeer. Dat zegt Theo Francken, staatssecretaris voor Asiel en Migratie (N-VA) in het VTM-Nieuws. "In oktober zijn er 4800 nieuwe asielaanvragen ingediend. In september zaten we aan een absoluut record met 5600 aanvragen. Het is dus al een stuk minder, maar we blijven op een recordhoogte"

Die daling komt onder meer door de ontradingscampagne voor Irakezen. "Op een bepaald moment zaten we aan 120 tot 150 Irakese asielaanvragen per dag. Nu zitten we onder de 20 per dag. De Irakezen trekken nu vooral naar Finland."

Vrijwillige terugkeer

"Deze maand zijn zo'n 560 mensen vrijwillig teruggekeerd. Er zijn zelfs 580 Irakezen teruggekeerd, in tegenstelling tot 58 vorig jaar. We doen nog altijd drie vluchten per week. Het blijf een moeilijk thema. Vrijwillige terugkeer naar Syrië heeft natuurlijk geen enkele zin. Maar naar Irak en Afghanistan moeten we echt stimuleren. Want onze grenzen zijn bereikt, zeker met de wintermaanden voor de deur."